Podnikatelé budou moci získat záruky k úvěrům až do dvou miliard

Praha - Nový program Záruka, který bude vyhlášen v pátek, přinese podnikatelům garance za 1,4 miliardy korun. A to k úvěrům dosahujícím celkové hodnoty až dvě miliardy korun. Program připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a přiblížil jej ministr Martin Kuba.

„Tento program je zaměřen na záruky za bankovní úvěry, aby si i začínající a malé firmy, které nemají vlastní záruky, mohly sáhnout na bankovní úvěry,“ prohlásil ministr. Maximální výše zaručovaného úvěru činí pět milionů korun a doba ručení bude činit nejvýš šest let. Maximální výše záruky byla stanovena na 70 procent jistiny úvěru, dodal Kuba.

Dle Kuby mohou být záruky z nového programu poskytnuty k investičním úvěrům a úvěrům na pořízení zásob pro projekty například v oblasti průmyslové výroby, stavební výroby, maloobchodu a velkoobchodu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu
Zdroj: Ruml Miloš/ISIFA

Oproti dřívější podobě programu Záruka byla tato forma pomoci rozšířena i na malé podnikatele, zatímco dříve se vztahovala pouze na začínající podnikatele. Zvýšena byla letos také maximální výše zaručovaného úvěru z tří na pět milionů korun a snížena cena záruky z 3,1 procenta na 1,5 procenta.

Ministerstvo dodalo, že v rámci operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) přesune zhruba 4,8 miliardy korun. Navýšena bude podpora u programů Rozvoj, Eko-energie, Inovace, Potenciál a Nemovitosti, o které je mezi podnikateli velký zájem. Snížen bude naopak objem peněz u méně využívaných programů Prosperita, Spolupráce a Poradenství. Například z programu Poradenství bude přesunuto 900 milionů korun do investičně zaměřených programů Rozvoj a Eko-Energie.