Nokia propustí nejvíc zaměstnanců v historii - až 10 tisíc

Helsinky - Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia hodlá do konce roku 2013 v celém světě propustit dalších 10 tisíc zaměstnanců. To je zatím největší reorganizace pracovních míst v historii firmy. Od podzimu 2010, kdy přišel do Nokie nový ředitel Stephen Elop, už firma naplánovala odchod více než 40 tisíc zaměstnanců, což je asi čtvrtina výchozího stavu. Ač byla dříve největším výrobcem mobilních telefonů na světě, v současnosti Nokia ztrácí tržní podíl kvůli pomalému nástupu svých smartphonů.

Nokia byla od konce 90. let minulého století největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Už v minulých letech ale začala ztrácet podíl na trhu, neboť konkurence měla rychlejší nástup s takzvanými smartphony. V letošním prvním čtvrtletí Nokii na pozici největšího výrobce telefonů předstihla jihokorejská společnost Samsung Electronics.

Šéf Nokie nyní spoléhá na smartphony, které Nokia prodává pod značkou Lumia. Podnik měl vlastní operační systém Symbian, ten si ale spotřebitelé neoblíbili a firma od něj dobrovolně upustila. Elop, který dříve pracoval v Microsoftu, proto Nokii nasměroval k operačnímu systému Windows Mobile. Několik modelů s tímto systémem už je i na trhu.

V nejbližší době se Nokia z problémů nevymaní

Firma uvedla, že další snížení počtu pracovních míst jí má pomoci snížit náklady a vrátit hospodaření do zisku. Management proto upraví strategii a chce pozměnit i provozní model. Přes výrazné snižování provozních nákladů se chce Nokia dál zaměřovat na smartphony a má i v úmyslu rozšířit nabídku lokalizovaných služeb.

V souvislosti s novým propouštěním bude mít Nokia mimořádné výdaje až miliardu eur. Firma také varovala, že provozní marže ve druhém čtvrtletí bude slabší než minus tři procenta oznámená za první čtvrtletí. Znamená to, že Nokia se v nejbližší době ze ztrát nevymaní. Špatné výsledky čeká firma hlavně v divizi mobilních telefonů. Zdůvodňuje to především tvrdou konkurencí na trhu, kde vedle Samsungu soutěží i s americkým Applem.