Pravidla pro vyplácení předdůchodů prošla vládou

Praha – Vláda na svém dnešním zasedání schválila pravidla na vyplácení předdůchodů. Pokud návrh schválí i sněmovna a Senát, bude je možné čerpat od ledna příštího roku. Žádost budou moct zájemci podat nejdříve pět let před nárokem na odchod do starobního důchodu, k tomu budou muset mít naspořeno v doplňkovém spořícím systému. Právě nový systém penzijního spoření ale je podle průzkumů Čechům nejasný. Skoro čtvrtina Čechů neví, že se nějaká reforma důchodů připravuje. Zároveň asi dvě třetiny lidí ani neplánují, že by se zapojili do druhého pilíře penzijní reformy. Důvodem je především nedostatek záruk a nedůvěra vůči státu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos Tambor pro ING Investment Management.

Jednou z podmínek získání předdůchodu je jeho minimální výše - nejméně 30 procent průměrné mzdy měsíčně. Nyní to odpovídá zhruba osmi tisícům korun. Na předdůchod by lidem podle návrhu měli přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření. Žadatelé ale budou moct využít i jiné úspory. Podle vlády by možnost mohli využít třeba nezaměstnaní starší lidé, kterým se nedaří najít práci. Návrh pak počítá s měsíčním vyplácením dávky, ovšem přerušení či pozastavení výplat nebude možné.   

Předdůchody mají umožnit čerpání penze lidem ve věku blízkém nástupu do důchodu, kteří mají například vzhledem k charakteru profese obtížné uplatnění na trhu práce. „Zvlášť v některých oborech je možnost zaměstnání v předdůchodovém věku snížená. Je řada profesí, kde opotřebení organismu je vyšší než v jiných profesích,“ řekl už dříve ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. 

Důchodci v ČR
Zdroj: ČT24

Průzkum pro ING: O chystané reformě důchodů neví čtvrtina Čechů

„Nedůvěra ve stabilitu systémů, předvídatelnost a kontinuitu v chování státu je možná vůbec největší překážkou jakýchkoliv reforem, do nichž by se měli občané dobrovolně zapojit. Podle těchto výsledků to tak vypadá,“ uvedl marketingový ředitel ING Investment Management Miloš Filip.   

Zapojení do penzijní reformy zvažuje nebo s ním počítá necelých čtyřicet procent populace, častěji jsou to lidé, kteří si již na penzi spoří. Na důchod si nyní podle průzkumu spoří třiašedesát procent lidí. Zároveň přes jedenáct procent Čechů ovšem uvedlo, že si na penzi nespoří a ani to neplánují.

Téměř tři čtvrtiny lidí se přitom domnívají, že penzijní reforma je potřebná. „Velkou bariérou je ale především nedostatek informací o současné reformě a také to, že lidé se obávají, že další kabinet změní parametry této reformy,“ upozornil ředitel výzkumné společnosti Ipsos Tambor Tomáš Macků.

Dvě třetiny lidí se zároveň domnívají, že stát informuje o připravované reformě nedostatečně. K tomuto názoru se přitom častěji přiklánějí lidé s vysokoškolským vzděláním.  

Z obdobného březnového průzkumu společnosti Partners vyplynulo, že pro 70 procent Čechů je současná penzijní reforma navržená vládou Petra Nečase nesrozumitelná. Ještě hůře je na tom reforma z pohledu důvěry v její dlouhodobé fungování. V její dlouhodobou udržitelnost nevěří 22 procent lidí a 49 procent si myslí, že nepřežije ani další parlamentní volby.

Nový důchodový systém

Kdo se rozhodne spořit si na vlastní účet, může vyvést tzv. opt-outem tři procenta ze státního průběžného systému do jednoho ze vzniklých soukromých fondů. Musí k tomu ale přidat ze své mzdy další dvě procenta. A další procento pak může spořit na účet svých rodičů. 

To, co si naspoří, si ale může vybrat až při odchodu do důchodu. Navíc ne najednou, ale buď formou doživotní renty, nebo výplatou důchodu po dobu dvaceti let. Nevyplacené peníze můžou být předmětem dědictví. Kdo do druhého pilíře jednou vstoupí, nemůže už ven. 

Rozhodnutí o vstupu do druhého pilíře je třeba udělat do 35 let, starší ročníky se musí rozhodnout do 1. července 2013. I když u nich ještě vláda zvažuje roční odklad. Na výběr pak bude ze čtyř typů fondů.