Benzin a nafta zdražují, stejně jako ropa na světových trzích

Tankování na českých čerpacích stanicích se dál prodražuje, benzin se už blíží ceně 30 korun za litr. Od minulého týdne v průměru zdražil o 43 haléřů na 29,82 koruny. Cena nafty pak vzrostla o 46 haléřů na průměrných 28,13 koruny za litr. Na světových trzích přitom dál zpevňují ceny ropy. Ve středu vystoupily na nová letošní maxima. Ropa Brent se už dostala nad 52 dolarů za barel.

Za poslední měsíc se zvýšily ceny u benzinu Natural 95 zhruba o 1,3 koruny a u dieselu o 1,5 koruny. Benzin i nafta se vrátily k růstu v březnu, předtím se jejich ceny propadaly řadu měsíců. Podobným tempem jako nyní rostly ceny i v předchozím týdnu.

Natural 95 nakupují řidiči nejdráž v Česku nadále na Vysočině v průměru za 30,24 koruny za litr, nad 30 korun se cena litru dostala ještě v Plzeňském kraji a v Praze. Nejméně se za benzin platí v Královéhradeckém kraji, za litr průměrně 29,54 koruny.

Nafta je za víc než 28 korun v polovině krajů a nejvíc si za ni účtovaly opět čerpací stanice v Praze, kde byla v průměru za 28,82 koruny za litr. Nejlevnější je diesel v Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji za méně než 27,80 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot tlačí vzhůru čtyři faktory. Jsou to růst cen ropy, stávka ve francouzských rafinériích, oslabování koruny vůči dolaru a havárie rafinérie v Kralupech nad Vltavou.
Boris Tomčiak
analytik společnosti Finlord

„Údaje Evropské komise ukazují, že v porovnání s okolními zeměmi jsou ceny v České republice relativně nízké,“ dodal analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Například v Německu je cena benzinu v přepočtu průměrně vyšší zhruba o sedm korun, na Slovensku o čtyři a v Rakousku o dvě koruny. Naopak o dvě koruny nižší je v Polsku. „Nejsme na evropském extrému, spíš jsme někde v průměru,“ hodnotí analytik Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

V příštím týdnu Tomčiak očekává další výrazný růst cen u českých benzinových stanic. „Cena benzinu i nafty by měla stoupnout až o 30 haléřů. Rafinérie v Kralupech, která produkuje zejména benzin, má být odstavena několik týdnů,“ doplnil.

Menčík: V cenách pohonných hmot jsme v Evropě spíš v průměru (zdroj: ČT24)

Ropa: V lednu pod třiceti dolary, teď nad padesáti

Ve světě pak pokračuje trend zvyšování cen ropy. Z lednových dvanáctiletých minim se už takřka zdvojnásobily. Aktuálně má vliv několik faktorů. V posledních týdnech je tlačí vzhůru výpadky produkce v řadě oblastí světa. Trh se nyní zaměřuje hlavně na propad těžby v Nigérii, kde na ropná zařízení intenzivně útočí ozbrojené skupiny.

Zrychluje se také dovoz ropy do Číny, v květnu rostl dokonce nejrychleji za více než šest let. Ropu nadále podporuje kurz dolaru, který od konce minulého týdne klesá kvůli slábnoucím nadějím na brzké zvýšení úrokových sazeb v USA. Zásoby ropy na americkém trhu vedle toho ještě v minulém týdnu klesly více, než se čekalo.

Ropa Brent se tak pohybuje vysoko nad 52 dolary za barel, cena americké lehké ropy WTI vykazovala růst ve středu blízko k 51 dolarům za barel a během dne vystoupila na 51,27 dolaru, nejvyšší úroveň od loňského července.

Pokud by měl trend zvyšování cen ropy pokračovat a dostala by se v létě na přibližně 60 dolarů za barel, podle Tomáše Menčíka bychom měli o prázdninách počítat s tím, že pohonné hmoty by měly řádově stát o 1,20 nebo 1,40 koruny více než teď.