ECB na nákupech: K státním dluhopisům už přidala i firemní

Evropská centrální banka zahájila nákupy firemních dluhopisů. Podle zdrojů z trhu, na které se odvolává agentura Reuters, banka získala obligace některých předních evropských společností. Loni v březnu začala banka s nakupováním státních dluhopisů, aby do ekonomiky pumpovala peníze, nově se zaměřila i na firemní. ECB doufá, že povzbudí zájem firemního sektoru o půjčky na nové investice.

Letos v březnu Evropská centrální banka rozhodla, že program nákupu státních dluhopisů jednak navýší o třetinu na 80 miliard eur měsíčně (2,2 bilionu korun) a jednak do něj zahrne i firemní dluhopisy.

Spolu se snížením úrokových sazeb na rekordní minima tak chce banka dostat ekonomiku eurozóny z dlouhodobé stagnace a zvýšit inflaci, která se už delší dobu pohybuje kolem nuly. Právě přetrvávající stav pomalého růstu HDP i vývoj cen, které se poslední měsíce dostaly do deflace, je však argumentem pro kritiky, že tato politika centrální banky není správný směr. ECB však doufá, že rozšířením svého programu nákupů dluhopisů dál sníží úvěrové náklady v eurozóně.

Nyní banka údajně kupovala například dluhopisy italské pojišťovny Generali, španělské telekomunikační společnosti Telefónica nebo francouzské energetické skupiny Engie. Nákupy se pohybovaly ve skromném rozsahu 3-5 milionů eur na jeden obchod a ceny dluhopisů se příliš nepohnuly, uvedly zdroje z trhu. Ovšem Generali a Telefónica uvádějí, že jejich hlavním cílem je nyní snížení zadluženosti. To naznačuje, že nákupy jejich dluhopisů k financování nových investic nepřispějí.

Úspěch bude prý záležet na tom, jestli to na trh dluhopisů přitáhne nové firmy

ECB hodlá nakupovat jen kvalitní dluhopisy, které mají rating v investiční kategorii. Trh těchto dluhopisů má nyní podle Reuters objem 500-600 miliard eur, dominují na něm ale velké společnosti z Francie a Nizozemska, které mají už nyní snadný přístup k levným zdrojům a pomoc ECB nepotřebují.

Investiční banka Morgan Stanley očekává, že ECB bude v rámci programu nakupovat firemní dluhopisy v průměru za 3-5 miliard eur měsíčně. Zdroj z ECB uvedl, že banka by chtěla dostat tyto nákupy na 5-10 miliard eur.

Úspěch programu firemních dluhopisů podle analytiků bude záviset na tom, zda bude ECB schopna přitáhnout na trh dluhopisů nové firmy a zda se snížení úvěrových nákladů firem projeví v reálné ekonomice zemí, jako je Itálie nebo Španělsko, kde náklady na úvěry zůstávají vysoké.

Od březnového oznámení ECB se objem emisí firemních dluhopisů v eurozóně výrazně zvýšil a přesáhl 110 miliard eur. ECB začne zveřejňovat seznamy nakoupených firemních dluhopisů 18. července.