Tripartita zřídila pracovní skupinu k situaci v OKD

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se domluvili na zřízení pracovní skupiny k situaci v Moravskoslezském kraji kvůli uhelné společnosti OKD. Bude se zabývat materiálem ministerstva průmyslu a obchodu, který by měl pomoci managementu OKD. Informovala o tom ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Firma OKD minulý týden uvedla, že pošle předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) společný dopis vedení společnosti a insolvenčního správce se žádostí o pomoc při úvěrovém financování OKD. Firmě se povedlo zatím sehnat peníze na květnové výplaty

Na počátku června Krajský soud v Ostravě ustanovil prozatímní věřitelský výbor společnosti OKD. Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že má tři členy - český stát prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), zdravotní pojišťovnu Revírní bratrská pokladna a firmu Advanced World Transport.

OKD na sebe podala insolvenční návrh na začátku května. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun. Krajský soud v Ostravě následně vyhlásil úpadek firmy.