Hitachi se vrací do Žatce, LCD vymění za autotlumiče

Ústí nad Labem - Japonský strojírenský koncern Hitachi se vrací do průmyslové zóny Triangle u Žatce, potvrdil dnes ředitel evropské divize Hitachi Automotive Systems Takaši Širaiši. Tentokrát však továrnu, v níž v roce 2009 skončil s výrobou LCD obrazovek, využije na výrobu tlumičů do automobilů. Vyrábět chce od března 2013 a během roku počítá s náborem minimálně 300 lidí. Jde zhruba o třetinu původního počtu, vedení Hitachi ale nevylučuje další rozšíření provozu.

Až dosud továrna, kterou si Hitachi v zóně postavilo, vyráběla jen menší část své historie. Provoz tam začal v roce 2007, už na začátku roku 2009 ale přišlo ukončení výroby a propuštění všech 800 zaměstnanců. Teď ji chce využít jiná divize koncernu, která vyrábí autodíly. Na začátku roku 2013 chce nabrat prvních 150 lidí, zahájit výrobu a během roku zaměstnat minimálně dalších 150. „Nechceme takový prudký růst jako tehdy, místo toho chceme stabilní výrobu i počty zaměstnanců,“ vysvětlil Širaiši.

Vedení zatím nechce výrobní program příliš specifikovat. Ví se jen, že půjde o tlumiče do aut a že by mělo jít o největší podobný závod firmy v Evropě. Hitachi nevylučuje ani rozšíření výroby, v 25hektarovém závodě prý zbude místa víc než dost.

Triangle se specializuje na výrobu autodílů

V posledních dvou letech přitom do Trianglu přicházejí především výrobci autodílů. Láká je hlavně výhodná poloha. „Stačí se podívat na polohu Žatce a pochopíte, proč jsme sem šli,“ uvedl vloni na podzim provozní ředitel výrobce interiérů Johnson Controls Wolfgang Engelhard, načež ukázal na mapu, na níž byla okolo Žatce nakreslená kružnice o poloměru zhruba 150 kilometrů. V ní tehdy bylo vyznačených sedm automobilek v Čechách a v Sasku. Podle dostupných informací chce Johnson Controls v Česku vyrábět od července palubní desky pro novou škodovku, zřejmě Rapid.

Průmyslová zóna Triangle u Žatce
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/Lidové noviny

Dosud přitom Hitachi nespecifikovalo ani odběratele. „Můžeme jen prozradit, že to jsou zákazníci vně Česka. Nejen Německo, ale i další země,“ prohlásil ředitel českého závodu Džacuhiko Abe.

Triangle je v provozu už pět let, ale zatím zůstává daleko za očekáváním. Původně to bylo vojenské letiště, odkud létaly stíhačky MiG-29 žatecké „Tygří letky“. Vlastníkem je Ústecký kraj. Podle deset let starých zpráv měla průmyslová zóna stát 1,3 miliardy korun a nabídnout 13 tisíc pracovních míst, realita je ale o mnoho horší. Náklady se už vyšplhaly přes 2,5 miliardy korun a další investice za 198 milionů korun se chystají, počet zaměstnanců je ale pod tisícovkou. Kraj nyní očekává, že během několika let by tam mělo pracovat 2 700 lidí.

Investoři v zóně Triangle:

Jméno / Odvětví / Využitá plocha

Panasonic / LCD panely / 24,0 ha / 620 zaměstnanců (I/2012)

Hitachi / autodíly / 25,3 ha / 300 zaměstnanců (I/2014)

fotovoltaická elektrárna / 28,0 ha 

Solar Turbines / opravy turbín / 8,0 ha / 450 zaměstnanců (2020)

Gestamp / autodíly / 8,6 ha

Johnson Controls / autodíly / 8,4 ha

Hargogranulát z pryže / 4,0 ha

Volná plocha / cca. 190 ha

Zdroj: Krajský úřad Ústeckého kraje, jednotliví investoři