City Farming aneb pěstování ovoce a zeleniny na střechách budov

Rotterdam (Nizozemsko) - Pěstování zeleniny a ovoce na střechách městských budov mrakodrapů je čím dál tím víc populární ve Spojených státech nebo Kanadě. Tento trend se však pomalu stěhuje i do Evropy, především pak do Nizozemska nebo Belgie. Zpravodajka České televize Eva Hrnčířová zjistila, že místní vláda v Bruselu dokonce vyzvala obyvatele, aby si zeleninu pěstovali sami.

Pěstování ovoce a zeleniny už má například ve Spojených státech svoje místo pod sluncem. Do Evropy se tento trend teprve pomalu dostává. Městské zemědělství nyní testují i architekti v nizozemském Rotterdamu, kteří chtějí ukázat, že i městskému zemědělství se může dařit, protože jemný prach neovlivňuje kvalitu zeleniny. Další výhodou je, že hlína pohltí teplo. Dům tak následně nepotřebuje silnou klimatizaci. Architekti tady plánují předělat celou industriální zónu.

Karel Lhermitte, belgický poradce pro rozvoj venkova:

„Někdo udělal statistiku, kolik se toho dá vypěstovat, když využijete všechny střechy v New Yorku. Nakrmili byste pět milionů lidí.“

Městské zemědělství pomalu zapouští kořínky i jinde v Evopě. Například na střeše národní knihovny v Bruselu osázel autor projektu Zeleninové zahrady na střechách Fillipo Dattola pět set pytlů. Svedl k nim dešťovou vodu, ve skleníku vypěstoval sazenice a miniplantáž začíná nést ovoce. Prý ho prodává i do sousední kavárny.

  • Autor jednoho ze city farmingových projektů Fillipo Dattola zdroj: ČT24
  • Pěstování ovoce a zeleniny na střechách budov zdroj: ČT24

Dattola by chtěl svým projektem vytvořit další zelené pracovní místo, podpořit místní ekonomiku a produkci, která má menší dopad na spotřebu energie a transport potravin. Podle něj a mnoha dalších nadšenců jsou ve městech hektary nevyužitých prostor.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)