Češi pijí stále více vína, skoro 20 litrů za rok

Praha - Spotřeba vína v Česku poprvé stoupla k hranici 20 litrů ročně na osobu. Ještě před 20 lety to přitom bylo o zhruba pět litrů méně. Informace poskytl Svaz vinařů ČR. Podle něj by však tuzemské vinohrady mohla ohrozit plánovaná spotřební daň z vína, která má platit od roku 2014. Vinaři proti ní zorganizovali petici a tu za měsíc podepsalo sedm tisíc lidí.

Čeští vinaři se navíc stále více prosazují v zahraničí. Zlaté medaile si vozí i z prestižních světových soutěží. Prosazují se zejména bílými odrůdami. Přesto tuzemští vinaři pokrývají pouze zhruba třetinu spotřeby českých zákazníků. Schodek zahraničního obchodu ČR s vínem loni poprvé přesáhl tři miliardy korun. Obchodníci do Česka dovezli víno za 3,56 miliardy, vývoz činil 0,55 miliardy korun.

Vinaři brojí proti spotřební dani

Spotřební daň z vína navrhuje ministerstvo financí, měla být zavedena od roku 2014. Příjmy ze zdanění vína mají podle předpokladů ministerstva přinést státu zhruba 1,3 miliardy korun ročně. Vinaři se zdaněním vína nesouhlasí. „Budeme bojovat stále, s daní nesouhlasíme,“ prohlásil tajemník Svazu vinařů Martin Půček. Zavedení daně podle něj ohrozí české a moravské vinohradnictví, významně se zvýší podíl černého obchodu a způsobí to i odliv turistů z jižní Moravy. 

Hrozny
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Peter Macdiarmid

Tuzemské vinaře ale trápí rozkol. Zatímco společně brojí proti zavedení spotřební daně z vína, rozděluje je zejména přístup k existenci Vinařského fondu. Tato asociace vznikla letos a kritizují ji převážně menší vinařství, podle nichž údajně podporuje především velké vinařské firmy. V nové asociaci je ale jen několik desítek firem a sdružuje vinaře s produkcí do 400 tisíc litrů ročně.

Novým předsedou Svazu vinařů byl dnes zvolen šéf vinařství Sonberk Tibor Nyitray (48). Podpořila jej na valné hromadě ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku většina přítomných. Bez předsedy byl svaz od února, kdy rezignoval Jiří Sedlo.