Nadšení okolo Facebooku vystřídali naštvaní investoři

New York/Washington - Facebook i banka Morgan Stanley a konečně i burza Nasdaq mají z ostudy kabát. Americká investiční banka Morgan Stanley proto zřejmě části drobných investorů sníží cenu, za kterou první den obchodování nakoupili akcie Facebooku. Okolnostmi nepovedeného vstupu akcií firmy na trh se mezitím začal zabývat výbor amerického Kongresu a na firmu i banky se snesla vlna žalob, kvůli zatajování informací o výhledu hospodaření sociální sítě a špatnou manipulaci s akciemi na začátku obchodování. Investoři společnost viní z porušení zákona o cenných papírech.

Vstup Facebooku do burzovního světa byla nejočekávanější burzovní událost tohoto roku.  Americká banka Morgan Stanley, která dohlíží na vstup Facebooku na burzu, však sociální síti krátce před tím zhoršila výhled hospodaření. O špatných zprávách se ale nahlas nemluvilo.

„Kdykoliv nějaká společnost sníží výhled hospodaření, nejsou to dobré zprávy, ať už jde o Facebook, nebo ne. A tady to platí dvojnásob, protože Morgan Stanley je respektovaná společnost a navíc ty akcie sama upsala,“ tvrdí Hugh Johnson, ředitel Hugh Johnson Advisors.

Vybraní klienti o zhoršení věděli

Vybraní klienti o zhoršení výsledků podle agentury Reuters věděli a mohli na informaci zareagovat. Ostatní investoři ne, proto podali hromadnou žalobu. „To, že banka samotná snížila výhled tržeb Facebooku, není až tak mimořádné, spíš neobvyklé bylo to načasování těsně před IPO,“ komentoval Milan Lávička, analytik J&T Banky.

Taková zpráva by měla být veřejně známá a nikoli, že bude přístupná pouze některým investorům. Ti pochopili, že Facebook nemá takovou hodnotu, a tak levněji nakoupené akcie prodávali nezasvěceným drobným investorům, kteří za ně byli ochotní dát přes 40 dolarů. Odborníci přitom varovali, že jsou akcie Facebooku předražené.

Další obvinění přišlo kvůli technické závadě, která provázela páteční burzovní premiéru. Nákupní i prodejní příkazy měly zhruba půlhodinové zpoždění a investoři tak přišli o peníze. Morgan Stanley proto již uvažuje o tom, že části investorů cenu sníží a provede cenovou úpravu pro ty drobné investory, kteří během prvního obchodního dne koupili akcie Facebooku za příliš vysokou cenu. 

Morgan Stanley části investorů sníží cenu akcií Facebooku

„Všechny příkazy nyní kontrolujeme a zkoumáme, zda byly vypořádány za nejlepší možnou cenu. Očekáváme, že v některých případech cenu změníme. Nejprve budou zpracovány pokyny, u nichž bude změna nejvýraznější,“ uvedla banka v instrukcích pro svých více než 17 tisíc makléřů. Celý proces potrvá několik dnů. 

„I když primární emisi akcií provázely chyby, pořád jde o největší vstup technologické firmy v historii. A v pátek jsme proobchodovaly 570 milionů akcií,“ tvrdí Rob Greifeld, generální ředitel burzy Nasdaq.

„Na trhu je hodně spekulantů, to jsou ti, kteří si koupili Facebook s tím, že ho při první dobré příležitosti k zisku prodají. Ale tady se jim to nepovedlo. Tihle investoři postupně odejdou a trh se tak vyčistí. Odhaduji, že to bude trvat tak dva až čtyři týdny,“ doplňuje Johnson.

Goldberg podal žalobu jménem všech postižených investorů

Investor Philip Goldberg podal v noci na dnešek žalobu jménem všech investorů, kteří přišli o peníze, protože Nasdaq opozdil či špatně zorganizoval jejich objednávky na nákup a prodej akcií Facebooku nebo zrušení objednávky na akcie 18. května, tedy v den, kdy sociální síť vstoupila na burzu. Technická závada zpozdila debut Facebooku na burze o téměř půl hodiny a opozdila potvrzení objednávek.