Auditoři Evropské komise přijedou v červnu zkontrolovat dotace

Praha - Do Česka v červnu zamíří auditoři Evropské komise (EK). Budou se zabývat rozdělováním dotací z evropských fondů. Bruselští auditoři zpětně zkontrolují již vykonané národní audity u operačních programů Severozápad, Doprava a Životní prostředí. Výsledek kontrol je jednou z podmínek nutných pro obnovení proplácení peněz z unie.

Na začátku června auditoři z EK navštíví úřad zodpovědný za regionální program Severozápad. Ministerstvo financí si již dříve objednalo kontrolu evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji u poradenské společnosti Deloitte. Firma konstatovala pochybení u všech 35 projektů, jež zkoumala.

Pravděpodobně druhý týden v červnu se pak auditoři EK zaměří na program Doprava a Životní prostředí. Také v tomto případě zpětně prověří již vykonaný národní audit. „Počítáme, že kontrola potvrdí prozatímní audit ministerstva financí, který zásadní pochybení neodhalil,“ řekl mluvčí ministerstva Matyáš Vitík.

Zatím podle něj prošlo kontrolou zhruba 70 procent z vybraných projektů, auditoři přitom prý našli jen dvě „marginální chyby“, které nyní ministerstvo napravuje. „Je to hluboce pod mírou chybovosti, která je přípustná a která je v programu Severozápad,“ dodal Vitík.

Eura
Zdroj: ISIFA/ Rex Features

EK bude chtít vidět pozitivní výsledky

Kvůli potížím s čerpáním dotací Česko na doporučení EK pozastavilo až do poloviny roku odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. EK Česku vytkla hlavně problémy s kontrolou a auditem. Vláda se snaží situaci napravit postupnou realizací akčního plánu, jehož součástí je například přesun auditu dotací na ministerstvo financí. Toto opatření začne platit od začátku roku 2013.

Obnovení plateb z Bruselu ale nemusí být plošné. „Například u operačního programu Doprava a operačního programu Životní prostředí předpokládáme, že EK nespustí platby bezprostředně ani po uspokojivém vyřešení akčního plánu, ale až na základě pozitivních výsledků příslušného re-auditu EK vzorku projektů,“ uvedl Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí.

Opětovné nastartování proplácení dotací se nemusí týkat ani programů Severozápad a Střední Čechy. Odesílání žádostí o zpětné proplácení peněz utracených v těchto programech zastavilo ministerstvo financí kvůli podezření z korupce. V programu Střední Čechy to souvisí s aktuální kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD), jenž je ve vazbě pro podezření s přijetí úplatku.