Mírné zimy pociťují teplárny finančně. Potřebují přitom modernizovat

Události ČT: Mírná zima připravuje teplárny o peníze, odkládají modernizace i propouštějí (zdroj: ČT24)

Teplé zimy šetří peníze domácnostem i firmám. Pro teplárny to je ale problém. Složitě totiž hledají finance na modernizace zařízení, případně propouštějí.

Ostrovská teplárna se stará o víc než šest tisíc domácností. Zajišťuje ohřev vody i topení. Kvůli teplotám, které v zimních obdobích převládaly, ale nebylo potřeba tolik topit. Teplárna to pociťuje na výši přeplatků.

Například školka v centru Ostrova nemusela tolik pouštět radiátory, navíc byla tuto zimu poprvé pořádně zateplená. Výsledek je, že teplárna školce vrací 120 tisíc korun.

Letošní zima byla opět velmi teplá, ale přece jen o něco chladnější než ta předcházející. Studenější byl leden a březen, naopak v prosinci bylo tepleji a v únoru dokonce teplota překročila pětiletý průměr o pět stupňů Celsia.
Jana Burešová
mluvčí Teplárny Otrokovice

Mírná zima nastala potřetí za sebou. Pro teplárny to znamená menší zisky i hledání úspor. „Redukujeme počet zaměstnanců,“ podotknul ředitel Ostrovské teplárenské Radek Havlan. Ovlivňuje to ale modernizaci zařízení. „Některé větší záležitosti, které se dají odsunout, tak odsuneme,“ přiblížil Havlan.

Jenže zařízení stárne a potřebuje opravy bez ohledu na malé výdělky a teplé zimy. Pracují totiž s technologií, která už počítá zhruba čtyřicet let. Teplárně nezbývá než opravovat z finančních rezerv a s pomocí úvěrů.

Opatrně se zdražováním

Zdražovat ale teplárny nechtějí. Převládá strach z toho, že by domácnosti začaly hledat jiný způsob vytápění. Podle dlouhodobých statistik díky zateplování klesá spotřeba tepla od roku 1995. Lidé hledají nejlevnější způsob vytápění. 

Například Teplárna Liberec se v posledních letech potýkala s odpojováním odběratelů kvůli vysokým cenám tepla. Aby mohla zahájit nákladnou revitalizaci systému, byla podmínkou stabilizace počtu zákazníků. Po dohodě s městem Liberec, které vlastní 30 procent akcií, nabídla teplárna výhodnější ceny zákazníkům, kteří uzavřou dlouhodobé smlouvy.

Možnosti zlevnit si teplo o tři procenta u roční smlouvy a dokonce o 14,5 procenta u pětileté, využilo 90 procent zákazníků. „Díky s dlouhodobým kontraktům jsme prakticky zastavili odpojování,“ dodal mluvčí teplárny Lukáš Jankovský.

Teplárenské sdružení České republiky uvedlo, že průměrná spotřeba modelového bytu s plochou 70 metrů čtverečních v zatepleném domě se loni pohybovala kolem 23 gigajoulů. Přeplatky dostane většina lidí proto, že zálohy na teplo počítají spíše s průměrnou spotřebou 25 gigajoulů, podotklo sdružení.

Vydáno pod