Zemědělci ve středu zkomplikují dopravu ve 12 krajích

Brno/Praha – Česko se chystá na středeční protest zemědělců. Podle informací agrární komory se do protestů zapojí minimálně 1 600 strojů. Zemědělci s nimi chtějí vyjet nejméně po 185 trasách, především po silnicích první a druhé třídy. Silnice nicméně zcela nezablokují, pouze zpomalí dopravu pomalou jízdou. Řidičům v kolonách chtějí rozdávat letáky vysvětlující důvody nespokojenosti zemědělců. Protesty se uskuteční ve 12 krajích České republiky. Vyhnou se Praze, nezapojí se ani farmáři z Libereckého kraje. Jasno v plánovaných trasách zatím nemá například Jihočeský kraj. Počet míst a účastníků protestů ovšem může podle agrární komory ještě růst. Zemědělci protestují proti zrušení tzv. zelené nafty a uvalení spotřební daně na víno.

Provoz na komunikacích budou od 9:00 do 11:00 zpomalovat jedoucí traktory s přívěsy i bez nich, nákladní automobily a další doprovodná vozidla. Stroje mají být čisté, označené vlaječkami a transparenty. Protestující zemědělce podle agrárníků podpoří další stovky vozidel, která se sice jízd nezúčastní, ale při polních pracích budou ve středu označena na znamení solidarity s demonstranty.

Podobu protestů koordinují zemědělci s policií. „Nechceme porušovat předpisy. Dbáme na to, aby akce byla bezpečná pro všechny zúčastněné,“ zdůraznil předseda jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček.

Nejvíce zemědělců se do protestu zapojí zřejmě ve středních Čechách a na Vysočině

Masivní protesty se čekají například ve středních Čechách. Vyjedou na 30 míst a ke zpomalení provozu využijí zhruba 400 zemědělských strojů. Středočeští zemědělci se nicméně vydají pouze do jediného krajského města, a to do Rakovníka. Všem ostatním se hodlají vyhnout.

Na Příbramsku budou podle šéfky krajské agrární komory Zlaty Koukolíčkové stroje rozděleny do tří různých kolon, které pojedou směrem na Sedlčany a Příbram. Dopravu budou v této části regionu zpomalovat také na silnici číslo 18, která vede do Rožmitálu pod Třemšínem. „Nebudou nikde stát a blokovat silnice. To v žádném případě,“ dodala Koukolíčková.

Velkou podporu má republiková protestní jízda tradičně na zemědělské Vysočině. Tamní zemědělci budou zdržovat ve středu dopravu skoro na dvou desítkách míst. Vyjet na silnice I. a II. třídy zde má na 280 strojů, především traktorů.

Jan Veleba, prezident agrární komory

„Mám tušení, že to bude největší protest českých zemědělců, a tato forma je užita poprvé.“

Pavel Dvořák, ředitel DZV Nova

„(Zemědělská) technika je stavěná na rychlost 40 kilometrů v hodině, ale samozřejmě může jet v rozmezí deseti a čtyřiceti kilometrů v hodině.“

Jan Veleba
Zdroj: ČT24

Na Pardubicku zkomplikují zemědělci příjezd k D11

Nejvíce, až 45 strojů, nasadí zemědělci na Svitavsku, dalších 20 vozů bude v terénu s označením podpory akce. Například od nemocnice v Moravské Třebové pojede kolona 12 až 15 strojů pod Hřebečský tunel a zpět, tedy po velmi frekventované státní silnici I/35. Kolem 25 traktorů, někdy s přívěsem, a nákladních a osobních automobilů bude projíždět Chrudimí, další technika bude řidičům komplikovat cestu na dálnici D11 mezi Lázněmi Bohdaneč a Rohovládovou Bělou na Pardubicku.

V Královehradeckém kraji se největší komplikace čekají v okrese Hradec Králové, kde farmáři své hlavní protestní jízdy nasměrovali k frekventovanému kruhovému objezdu u hradecké továrny ČKD. „Kolony techniky pojedou k objezdu ze směrů od Jičína, Chlumce a Náchoda. Na objezdu se otočí a pojedou zpět,“ nastínil ředitel královehradecké agrární komory Ivo Konopa.

Protest zemědělců zasáhne 12 krajů
Zdroj: ČT24

Na Jičínsku chtějí farmáři vyrazit na silnice vedoucí z Jičína na Mladou Boleslav, Poděbrady, Hradec Králové a Trutnov. Na Rychnovsku budou muset řidiči počítat se zdržením na silnici první třídy mezi Vamberkem a Solnicí. Na Náchodsku traktory vyjedou i na tranzitní silnici z Hradce Králové do Náchoda a Polska, a to v úseku mezi Dolany a Jaroměří.

Tachovsko se k protestům nepřipojí, Rokycansko ještě neví

V Plzeňském kraji se největší protesty chystají na Klatovsku. Pozadu ale nezůstanou ani další okresy. „Chystají se na Klatovsku, Domažlicku, jihu a severu Plzeňska. Tachovsko se k nim připojovat nebude, protože jich je pár a Rokycansko dosud není rozhodnuté,“ upřesnil šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma. V silně agrárním okrese Plzeň-jih, kde sídlí jeho firma Alimex, jsou čtyři trasy: okolí Nepomuku, Přeštice-Lužany, Nezvěstice-Míšov a Chotěšov-Holýšov. Půjde o menší kolony po deseti soupravách.

Ludvík Jírovec, šéf domažlické agrární komory

„Většina podniků z okresu dodává mléko a obilí do Německa, kde zelenou naftu mají. Jejich další konkurenční výhodou jsou sociální podpora státu a národní dotace.“

Zemědělci na Brněnsku vyjedou i na frakventovaný tah R43

Patrně největší jihomoravský protest se odehraje na silnici R43, která spojuje Brno a Svitavy. V úseku mezi Lipůvkou a Letovicemi na Blanensku auta zpomalí 30 traktorů s vleky. Další komplikace musejí očekávat řidiči na kruhovém objezdu v Brně-Slatině, přes který projíždí auta mezi krajským městem a Slavkovem u Brna. Farmáři tam přijedou s 25 zemědělskými stroji.

Na Znojemsku připravují zemědělci hned deset akcí, na každou si vyhradili pět strojů. Na Hodonínsku čekají řidiče potíže na dvou silnicích první třídy - na silnici 55 ve Strážnici směrem na Břeclav a silnici 54 v okolí Veselí nad Moravou. Dva protesty se uskuteční na Břeclavsku. Okres Vyškov se k této formě protestu nepřipojil, ale s výhradami kolegů z jiných regionů souhlasí. 

Na Slovácku řidiči potkají zemědělce na všech hlavních tazích

Na Slovácku vyjede asi 45 traktorů z 26 zemědělských podniků. Vyrazí na šest tras. Motoristé se s nimi setkají na všech hlavních tazích, například na silnici I/50, jež spojuje Brno, Uherské Hradiště a Starý Hrozenkov se Slovenskem, nebo na frekventované komunikaci I/55 vedoucí ze Starého Města na Zlínsko.

Zemědělci na Zlínsku pak zpomalí dopravu na třech úsecích, mezi Zádveřicemi a Luhačovicemi, Fryštákem a Holešovem. „Pojedeme také ze Zádveřic směrem na Sirákov, kde se setkáme se zemědělci ze Vsetínska,“ řekla ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová s tím, že na silnice vyjedou také velké stroje s přídavnými zařízeními. Na Vsetínsku se místo na pole ve středu vydají traktory na devět tras, například na silnici mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem pod Radhoštěm nebo na frekventované silnici ze Vsetína směrem na Zlínsko přes kopec Sirákov.

Zemědělci vyjedou na silnice i na severu Moravy

V Moravskoslezském kraji vyjede na pět tras 120 strojů a zemědělských vozidel. Komplikovat hodlají provoz například na hlavním tahu mezi Bruntálem a Olomoucí. Na Frýdecko-Místecku půjde o úsek mezi Třincem a Jablunkovem a na Novojičínsku to bude přímo průjezd centrem Nového Jičína.

„V Ostravě nebudeme blokovat nic, protože zde není nijak masivní zemědělská výroba. Naopak na Opavsku jsme vybrali trasy dvě. Jedna z Opavy na Olomouc a druhá na Krnov,“ doplnil předseda agrární komory Moravskoslezského kraje Robert Kučera.

Václav Hlaváček, předseda jihomoravské agrární komory

„Politici naší země se na zemědělství dívají přezíravě. Každá správná vláda si svou zemědělskou produkci chrání.“

Zemědělci volají po diskusi o úsporách

Zemědělci chtějí svými protesty vyvolat další jednání o sporných opatřeních, která by podle nich dále snížila konkurenceschopnost české produkce. Výhrady mají zejména proti vládním plánům na zrušení vratky spotřební daně z nafty a proti spotřební dani z tichého vína.

Zemědělci argumentují tím, že po zrušení daňové vratky na naftu by platili téměř o jedenáct korun za litr více než doposud. Navíc podle prezidenta agrární komory Jana Veleby využívá zelenou naftu kromě Slovenska celá Evropská unie a její zrušení zásadně ovlivní hospodaření českých zemědělců. „Zdražily by se potraviny, snížila by se česká zemědělská produkce, zvýšily by se dovozy a zvýšila by se nezaměstnanost,“ varoval tajemník Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Petr Havel, agrární analytik

„Problém pro české zemědělství je v tom, že zelená nafta není jedinou restrikcí, kterou mohou v nejbližší době očekávat. Pro letošní rok nemají v rozpočtu žádné národní dorovnání, jsou tu byrokratická opatření, která zvyšují zemědělcům v ČR náklady. Pokud se posuzuje ten celek, tak skutečně situace našich zemědělců bude obtížnější.“

Zavedení spotřební daně na víno by podle zemědělců nejvíce poškodilo malé vinaře, lidé by totiž spíše dali přednost levnějšímu dotovanému vínu ze zahraničí. „Pokud se plán uskuteční, budeme jedinou zemí EU s tak vysokou spotřební daní na tiché víno,“ zdůraznil tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček. Navíc výnosy z daně by podle vinařů do značné míry snížily výdaje na administrativu spojenou s výběrem této daně.

S blokádou silnic už mají zemědělci zkušenosti. 29. června 2009 blokovali auty a traktory dopravu na silnicích a dálnicích v sedmi krajích. Podle odhadů agrární komory k protestu vyjelo 1 900 vozidel a zúčastnilo se ho až 6 000 osob. Farmáři chtěli blokádou upozornit na nízké výkupní ceny mléka.