Cena sypaného tabáku půjde nahoru, kuřáci si připlatí

Praha - Sypaný tabák, ze kterého si lidé balí cigarety, od příštího roku podraží. Vláda chystá zvýšení spotřební daně přibližně o 16 procent. Pro mnoho kuřáků to bude znamenat další výdaje, pro mnohé omezení spotřeby cigaret, pro jiné třeba úplný konec s kouřením. Průměrná krabička cigaret v Česku stojí 70 korun. O vlivu zdražení sypaného tabáku hovořila Hana Ross z American Cancer Society.

Vláda se chystá zvýšit spotřební daň u sypaného tabáku o 16 procent. Hlavním důsledkem, který tato změna přinese, bude přiblížení se jeho ceny ke klasickým cigaretám. U lidí se tento fakt může projevit:

  • Vlivem budoucího přiblížení cen se mohou najít tací, kteří s kouřením úplně přestanou. Neunesou neustále zvyšující se náklady na kouření. Dle evropského průzkumu na zvýšení ceny o 10 procent zareagují 2 procenta kuřáků omezením spotřeby cigaret a další 2 procenta s kouřením přestane úplně.

Nabízí zvýšení ceny tabáku prostor pro pašování?

Cena je jen jedním faktorem, který ovlivňuje černý trh s tabákem. Větší vliv na tuto ilegální činnost má však spojení politiků s tabákovým průmyslem a korupce.

„Například v Norsku jsou jedny z nejdražších cigaret na světě, asi 11 eur za krabičku a pašování tam téměř neexistuje. Naopak v Litvě, kde cigarety jsou jedny z nejlevnějších v Evropě, je množství nelegálních cigaret daleko větší, až 20 procent trhu,“ říká Hana Ross.

Telefonát Hany Ross do studia ČT24 (zdroj: ČT24)