Výtky ombudsmana k hazardu vyřeší vláda novým loterijním zákonem

Praha - Vláda vyřeší výtky ombudsmana k tomu, že ministerstvo financí udělilo licence na provoz hazardních her i v obcích, které na svém území výherní automaty omezují obecní vyhláškou, prostřednictvím návrhu nového zákona o provozování sázkových her. Kabinet Petra Nečase dnes totiž schválil návrh ministerstva financí na změnu svého dřívějšího usnesení. Vláda však projednávání návrhu zákona odložila na konec června.

Před dvěma měsíci vláda ministerstvu uložila, aby do 14. května změnilo správní praxi týkající se nezákonného rozhodování při povolování výherních automatů v obcích. Tímto krokem ministři vyřešili spor, jejž mezi sebou měli ombudsman Pavel Varvařovský a ministr financí Miroslav Kalousek. Nařízení vlády resortu uložilo, aby v souladu s loterijním zákonem zahájil s provozovateli hazardních her řízení o odnětí již uděleného povolení k provozu hracích automatů. Toto usnesení ministerstvo navrhlo změnit, protože je podle něj vnitřně rozporné a neodpovídá původnímu názoru vlády.

Transparency International a další sdružení bojující proti hazardu uvedly, že konkrétně mělo ministerstvo zahájit řízení o zrušení povolení všude tam, kde obce vydáním vyhlášek provozování hazardu zakázaly. Dále mělo snížit maximální sázku na jednu hru z tisícikoruny u videoloterijních terminálů na pět korun a z 50 tisíc korun u rulety v kasinu na 50 korun, a snížit dobu povolení z deseti let na jeden rok. To by prý znamenalo 90procentní snížení počtu nebezpečných hazardních přístrojů.

isifa
Zdroj: Isifa/Rex Features/Jasper James

„Jsme svědky absurdní situace, kdy vláda zregulovala hazard a ministerstvo financí by muselo přestat být baštou hazardu. Kalouskovi tak nezbývá nic jiného než se pokusit vládu přesvědčit, že porušovat zákony ČR i nadále je správné,“ uvedl Matěj Hollan z o.s. Brnění. „Ministerstvo financí vždy postupovalo a postupuje podle zákona,“ reagoval v úterý Radek Ležatka z tiskového oddělení resortu.

V zákoně o provozování sázkových her je obsaženo zkrácení takzvaného přechodného období, ve kterém je možné provozovat loterie a jiné podobné hry ve městech, aniž by tuto činnost mohly omezit radnice, ze tří let na šest měsíců. Pokud bude zákon přijat, videoloterijní terminály by tak z obcí mohly zcela vymizet v polovině příštího roku.

Zástupci hazardu jsou proti zkrácení přechodného období

Proti tomuto zkrácení období však ostře vystoupili zástupci hazardu. Podle sdružení SPELOS, které je největším sdružením provozovatelů centrálních loterijních systémů, jde o „surový“ zásah do práv legálních provozovatelů. „Pokud vláda a následně parlament schválí tento neuvážený nápad, příští vlády budou zatíženy reálnými arbitrážními nároky v řádu desítek miliard korun a provoz sázkových her se celý přesune na nikým neregulovaný internet a do ilegality,“ myslí si Petr Vrzáň, výkonný ředitel sdružení SPELOS.

Současně ombudsman ministerstvu vytýkal například maximální možnou sázku a prohru v hazardu. Podle Varvařovského přes konflikt se zákonem ministerstvo umožnilo provozovatelům přístrojů, že v nich lidé mohou za hodinu prohrát 252 tisíc korun místo zákonných 1 000, 2 000 nebo 10 000 korun. Záleží přitom na typu přístroje. Ministerstvo naopak výši sázek i proher hájilo. Kdyby ji omezovalo, hrozily by prý státu arbitráže s velkými finančními postihy.