GE Money Bank vstupuje na pražskou burzu a mění název

GE Money Bank vstoupí na pražskou burzu kolem pátého května. Cenové rozpětí akcií na burze bude od 68 do 85 korun. Při střední hodnotě to znamená kapitalizaci 39,1 miliardy korun. Banka se zároveň od prvního května přejmenuje na Moneta Money Bank. Nabídka souvisí se záměrem amerického konglomerátu General Electric prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost.

„Jsme potěšeni, že po silné prvotní odezvě ze strany institucionálních investorů můžeme zahájit plánované IPO (primární úpis akcií). Jako další významný krok na naší cestě k tomu stát se nezávislou českou bankou současně oznamujeme naši novou obchodní firmu a značku – MONETA Money Bank,“ uvedl generální ředitel GE Money Bank Tomáš Spurný.

Co se týče přejmenování, jde podle prezidenta Asociace českých reklamních agentur Pavla Brabce o vynucený stav, na který se složitě a dlouho připravovali. Osobně se mu nové jméno nelíbí, ale připouští, že on není cílová skupina. "Investice do jména značky je vždy dlouhodobým a finančně náročným komunikačním procesem. Bourat hrad, který pevně stojí a je nedobytný, je přece nesmysl. Veškeré změny proto s sebou nesou vysoké náklady i požadavky na novou architekturu komunikace," vysvětlil.

Firma GE Money Bank už jako Moneta Money Bank nabídne většinu svých kmenových akcií institucionálním investorům. Žádné nově vydané akcie nebudou nabízeny. Cena se bude pohybovat okolo sedmdesáti a osmdesáti korun. Konečná cena cenných papírů by měla být oznámena 5. května nebo v blízkosti tohoto data. Následující den po oznámení ceny se titul začne na pražské burze obchodovat. Během pondělí by měly být kompletní informace k dispozici v prospektu na webových stránkách banky.

Cenové rozpětí nabídky akcií Moneta Money Bank je vzhledem k současným podmínkám na trhu relativně férové, řekl hlavní ekonom společnosti Chytrý Honza František Bostl. Pokud cena akcií hned první den výrazně nevzroste, mohl by se podle něj vyplatit i přímý nákup na trhu. Očekává, že Moneta nabídne investorům zajímavou dividendu, a proto se dá v prvních dnech čekat silný zájem českých drobných investorů.

„Oznámené rozpětí ceny úpisu je v souladu s mým očekáváním a myslím, že ponechává ještě i solidní prostor na další růst ceny akcií banky v rámci obchodování na pražské burze,“ uvedl hlavní investiční stratég společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. „Nedá se říci, že by mne nový název úplně zaujal, ale dejme mu čas,“ podotkl.

  • Na trhu Prime, který je určený pro obchodování největších a nejprestižnějších emisí akcií českých i zahraničních společností, je 15 položek.
  • Z emitentů s českým sídlem jsou zde ČEZ, Kofola, Komerční banka, O2, Pivovary Lobkowicz Group a Unipetrol.
  • Mezi dalšími emitenty jsou Borealis, CETV, Erste Group Bank, Fortuna, NWR, Pegas Nonwovens, TMR, VGP a VIG.
  • Na trhu Standard, který je určený pro obchodování velkých a prestižních emisí akcií českých i zahraničních společností, je osm položek.
  • Mezi emitenty jsou E4U, Energoaqua, Energochemica, Jáchymov PM, Philip Morris ČR, Pražské služby, RMS Mezzanine a TOMA.

GE prodá v bance majoritu, po dobu 180 dnů si ponechá významný minoritní podíl. Během dalších dvou let ji bude dále podporovat. Ve statutárních orgánech bude mít dva zástupce z pěti, upozornil již dříve Spurný. Dividendová politika banky počítá s každoročním vyplácením 70 procent čistého zisku.

Skupina GE Money, do které patří GE Money Bank, GE Money Auto a GE Money Leasing, vytvořila v Česku v roce 2015 podle mezinárodních účetních standardů čistý zisk 4,5 miliardy Kč.

  • GE Money Bank je v Česku šestou největší bankou, která má milion klientů. 
  • Společnost je bankou financovanou z vlastních zdrojů, která podléhá dohledu ČNB a která z provozního hlediska není závislá na skupině GE Capital.

  • GE Money Bank má dvě hlavní divize. Retailová divize loni vykázala zisk před zdaněním 4,128 miliardy korun a poskytovala služby 1,068 milionu klientů. Pohledávky za klienty činily 53,7 miliardy korun. Komerční divize dosáhla ke konci loňského roku zisk před zdaněním 1,32 miliardy korun a poskytovala služby 69 tisícům klientů.