ČSA se po loňském úspěchu vrátily do ztráty

Praha - České aerolinie (ČSA) vykázaly za první čtyři měsíce letošního roku opět ztrátu. Celkově se vyšplhala na 444 milionů korun. V meziročním srovnání je ale výsledek o 100 milionů korun lepší. Za celý loňský rok český letecký dopravce vykázal zisk. Kromě údajů o hospodářském výsledku dnes ČSA představily rovněž novou strategii, kterou chce firma implementovat do roku 2013.

Loni se přednímu českému leteckému dopravci poměrně dařilo. Dnes zveřejněný auditovaný výsledek dokonce předčil původní odhady. Přesná čísla jsou téměř o 100 milionů lepší, než se předpokládalo. Celkově se zisk za loňský rok po úpravě vyšplhal na 207 milionů korun.

Hospodaření firmy v prvních měsících již ale tak úspěšné nebylo. „Cena ropy, respektive růst cen paliva, se promítá i do hospodaření ČSA,“ vysvětlil výkonný ředitel Patria Finance Petr Kováč. Aerolinky ale na rozdíl od svých evropských konkurentů podle něj stále těží z vysokého zájmu cestujících, který podporuje příznivá poloha Prahy v srdci Evropy. Počet cestujících v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostl o 3 procenta, což by mělo hospodaření společnosti do konce roku povzbudit.

V lepší zítřky věří i vedení společnosti. Propad do ztráty označuje za pouze dočasný a předpokládá, že stejně jako loni nakonec aerolinky skončí za letošní rok v zisku. „I přes poměrně dramatický nárůst cen paliva, které tvoří řádově 25 procent naší nákladové báze, jsme v těch prvních čtyřech měsících přesně na plánu,“ obhajuje výsledek prezident ČSA Radomír Lašák. Ve výsledku z roku 2007 také nebyl zahrnut prodej Cateringu.

ČSA chce do roku 2013 dosáhnout miliardového zisku a rozšířit flotilu z 50 na 55 letadel. „Až ČSA získá nový vlastník, může takové ziskovosti pomocí synergických efektů dosáhnout,“ myslí si analytik Jan Procházka. V roce 2013 totiž aerolinie přestanou splácet velké sumy za nová letadla. Navíc se očekává, že letecká doprava po určitém útlumu v příštích letech v roce 2013 znovu získá růstovou dynamiku.

Součástí plánu je udržet si poloviční podíl na trhu letecké dopravy, získat dvacetiprocentní podíl na nízkonákladovém trhu prostřednictvím Click4Sky a padesátiprocentní podíl na trhu charterové přepravy v Česku.

Více než devadesátiprocentní podíl v ČSA stále drží stát. Vláda ale chystá jeho privatizaci. O novém majiteli chce rozhodnout do poloviny příštího roku. Očekávaný výnos z privatizace se odhaduje na pět miliard korun.