Výhody zelené nafty mají využít i chovatelé dobytka nebo prasat

Vratku na spotřební daň z pohonných hmot by měli získat i zemědělci, kteří podnikají v živočišné výrobě. Rozšíření takzvané zelené nafty schválila vláda. Stát to vyjde na zhruba 385 milionů korun ročně. Nárok na vratku mají zatím vinaři, ovocnáři či pěstitelé zeleniny.

Vratku na spotřebitelské dani budou moci nově uplatnit zemědělci či plemenáři, kteří se například zabývají chovem skotu, prasat, drůbeže, ovcí a koz. Výše vratky bude 4380 korun na tisíc litrů paliva. Nárok na vratku budou moci zájemci uplatnit zpětně i na paliva spotřebovaná od letošního ledna.

O peníze si podle odhadu ministerstva zemědělství zažádá tisíc subjektů. „Daný propočet je však spíše ilustrativní, neboť odhadnout přesný počet nových žadatelů je velmi obtížné,“ dodalo ministerstvo financí v důvodové zprávě.

Slibujeme si od toho, že by to mohlo být opatření, které zlepší potravinovou soběstačnost České republiky v důležitých komoditách, a doufejme, že přispěje ke zvýšení rentability výroby mléka i masa v Česku.
Bohuslav Sobotka
premiér

Novelu zákona o spotřebních daních, která má zavést zelenou naftu i pro zemědělce v živočišné výrobě, předložil ministr financí Andrej Babiš (ANO). Už dříve ale prohlásil, že se kvůli možnému střetu zájmů zdrží vládního hlasování. Vlastní totiž koncern Agrofert, největší zemědělský podnikatelský subjekt v Česku. Vláda nebo premiér tak rozhodne, kdo bude novelu obhajovat v Poslanecké sněmovně.

  • Nárok na uplatnění vratky nyní mají vinaři, ovocnáři či pěstitelé zeleniny.
  • Dostávají 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s bio příměsí.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve řekl, že zelená nafta pro živočišnou výrobu pomůže stabilizaci pracovních míst na venkově. Kvůli rozšířené živočišné výrobě může pomoci i protierozním opatřením a zlepší absorpční kapacitu půdy.

Kabinet navrhl, aby se předloha projednala ve sněmovně ve zrychleném režimu. Pokud ji schválí Parlament a podepíše prezident, novela začne platit od července.

Co Nečasova vláda zrušila, Sobotkova vrátila

Vláda Petra Nečase (ODS) v roce 2012 původně schválila úplné zrušení zelené nafty. Zemědělci v reakci na to na řadě míst země zpomalovali protestními jízdami strojů dopravu na silnicích. Nečasův kabinet následně své rozhodnutí zmírnil. Pro rok 2013 pouze snížil vratku z původních 60 na 40 procent a ukončení daňového zvýhodnění odsunul na konec roku.

Současná vláda se ale k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě. Podle kabinetu většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje, a čeští zemědělci by tak na společném unijním trhu byli znevýhodněni. Zelená nafta se tak ještě v roce 2014 vrátila.