Protesty německých farmářů začínají přinášet vytoužené ovoce

Berlín - Protestující němečtí farmáři si vydobyli první ústupky ze strany mlékáren i maloobchodních řetězců. Diskont Lidl oznámil zvýšení výkupní ceny litru mléka o deset eurocentů (asi 2,5 koruny) a o 20 centů za čtvrt kila másla. Změny jsou platné od příštího pondělí. Předběžně oznámily zvýšení cen i jihobavorské mlékárny Berchtesgadener Land-Chiemgau. Další obchody a mlékárny jsou připraveny s farmáři jednat. Obnovení dodávek je díky projevené ochotě podle předsedy svazu německých chovatelů dojného dobytka Romualda Schabera v dohledu.

Berchtesgadener Land-Chiemgau zvedl výkupní cenu přesně v souladu s požadavky zemědělců na 43 centů. Zvýšení je ale zatím pouze předběžné. Dnes o něm ještě bude jednat sdružení chovatelů dojného dobytka se svazem mlékárenského průmyslu.

Změna postoje mlékáren představuje výrazný posun. Doposud totiž vykupovaly surovinu i za méně než 30 centů (zhruba 7,40 koruny), což je dokonce méně než v Česku, kde se litr vykupuje za devět korun.

I přes zvýšení cen protesty zatím pokračují

Protesty farmářů ale zatím neustávají. Na dnešek svolalo sdružení chovatelů dojného dobytka demonstraci před berlínskou Braniborskou bránu. Zúčastnit se jí mají tisíce zemědělců nejen z Německa, ale i Belgie a Nizozemska. Německý zemědělský svaz navíc vyhlásil čtvrtek „národním akčním dnem mléka“ a vyzval všechny chovatele dobytka k účasti na nejrůznějších protestních akcích.

V západoněmeckých spolkových zemích Porýní-Falc, Sársko a Bádensko-Württembersko zvolili zemědělci jinou formu protestu. Jsou jí takzvané výkupové akce. Farmáři při nich skupují zásoby mléka v supermarketech a rozdávají je zdarma občanům.

Blokády mlékáren zatím zažehnány

Blokády mlékáren by se již ale opakovat neměly. Zemědělci od nich na doporučení sdružení chovatelů dobytka upustili již ve středu a své protesty přesunuli před centrály maloobchodních řetězců, především Rewe, který provozuje síť prodejen Billa, a diskontů Norma a Billa.

Zrušení blokády umožnilo mlékárnám odebírat mléko alespoň od 30 procent chovatelů dobytka, kteří se k zastavení dodávek nepřipojili. V omezené míře jim pomohou zajistit potřebné suroviny i zahraniční dodavatelé.

Protest německých zemědělců
Zdroj: ČT24