Lokomotiva v českých národních barvách láká na fotbalové Euro

Praha – Měsíc před začátkem fotbalového mistrovství Evropy nasadily České dráhy na trase z Prahy do Varšavy lokomotivu v českých národních barvách. Jedná se o lokomotivu řady 380, tedy o nejrychlejší stroj, jaký mají České dráhy k dispozici. V červnu doveze do Vratislavi českou reprezentaci, pak poslouží i tuzemským fanouškům.

Úprava lokomotivy zabrala necelé čtyři dny. A pracovalo na ní osm lidí – nejprve museli celý stroj dokonale odmastit. Následující tři dny pak instalovali na lokomotivu novou grafiku – na čelo fotbalový míč, na boky českého lva a celkové barevné provedení ve stylu české trikolóry.

„Lokomotiva řady 380 v propagačním nátěru Euro 2012 bude od této chvíle jezdit pravidelně mezi Prahou a Ostravou, kde se s ní setkají i ostatní cestující a fanoušci,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

3. června si tento vlak vyzkouší i čeští fotbaloví reprezentanti. Měl by je dovézt až do Vratislavi, kde odehrají 3 zápasy v základní skupině mistrovství Evropy. A hned po nich přijdou na řadu i čeští fanoušci.

ČD vypraví do Polska zvláštní vlaky

Dráhy totiž před každým zápasem vypraví zvláštní vlaky. Z Prahy přes Kolín, Pardubice, Choceň, Ústí nad Orlicí a Letohrad a z Brna přes Vyškov, Kojetín, Přerov, Hranice na Moravě a Ostravu. Cena za zpáteční jízdenku bude osm set korun. Na zpáteční cestu se tyto spoje vydají vždy dvě a půl hodiny po utkání. Fanoušci tak budou mít dost času případná vítězství v klidu oslavit.

Cesta vlakem na fotbalový šampionát má navíc některé výhody oproti jízdě autem, počínaje špatným stavem polských silnic. „Takže cestování vlakem je určitě pohodlnější, bez rizika zácpy nebo nějaké zvláštní kontroly na hranicích. A samozřejmě do vlaku si cestující může vzít pivo, což řidič v autě rozhodně nemůže,“ dodává Šťáhlavský.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)