Stát bude moci blokovat nelegální hazard na webu, rozhodli poslanci

Události: Hazard v Česku dostane nová pravidla (zdroj: ČT24)

Poslanci podpořili nový zákon o hazardních hrách. V účinnost by měl vstoupit od příštího roku a nahradit tak dosavadní zákon z roku 1990. Povoluje například podnikání zahraničních sázkových on-line společností a obsahuje možnost blokovat webové stránky s nepovoleným hazardem. Odpůrci hovoří o cenzuře internetu, ministr financí Andrej Babiš (ANO) to ale odmítá. Hazard také bude podléhat dvěma sazbám zdanění, přestože vláda navrhovala tři.

Celkem se na program sněmovny dostala trojice předloh o hazardu, poslanci je poslali do Senátu. Jedna se týká i daňových sazeb na hazard, která prošla v pozměněné variantě oproti vládnímu návrhu. Babiš totiž chtěl zdanit hazard třemi sazbami podle druhu hry – 25, 30 a 35 procent.

Rozpočtový výbor ale podpořil úpravy a navrhl zavést dvě daňové sazby. Na automaty bude platit sazba 35 procent a na ostatní druhy hazardu sazba 23 procent. „Měla by platit určitá daňová stabilita,“ uvedl předseda rozpočtového výboru  Václav Votava (ČSSD) s tím, že teď už platí dvě sazby také.

Podle Babiše ale tento návrh sníží výnos z daně o 450 milionů korun. O peníze podle šéfa financí přijdou hlavně sportovci. Návrh z koaličních stran podpořila většina poslanců ČSSD a KDU-ČSL, poslanci ANO se zdrželi. I tak Babiš považuje schválení normy za velký úspěch. Nespokojenost vyjádřil nad tím, že pozměňovacím návrhem vypadl ze zákona zákaz provozu heren poblíž škol.

Gratuluji hazardu k vylobbování nižších daní. Znamená to minus 450 milionů korun ročně pro stát a obce. V budoucnu také míň pro sport.
Andrej Babiš
český premiér

 Zákon o hazardu pak přináší omezení pro hráče jako jedno z opatření proti patologickému hráčství, jde o takzvané karty hráčů. Prostřednictvím rejstříku budou mít hazard zakázaný lidé, kteří pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi, ti, vůči kterým byl pravomocně prohlášen úpadek v rámci insolvenčního řízení, či lidé, kterým hru zakázal orgán činný v trestním řízení. O zápis do rejstříku bude ale možné i dobrovolně požádat.

Podle předsedy Občanů proti hazardu Martina Svobody je však potřeba, aby ochrana hráčů byla přísnější. Původně zákon obsahoval celou sadu opatření, například zpomalení hry nebo pauzu po určitém čase. „Ve světě fungují, předpokládali jsme, že v zákoně zůstanou, ale v jednu chvíli skoro všechna zmizela,“ podotknul Svoboda.

Mají ale příslib ohledně novely od Babiše i premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Velmi důležitá věc jsou limity výher a proher, které jsou momentálně nastaveny dvacetkrát výše, než bylo v původním návrhu zákona,“ dodal.

Omezení na internetu

Schválený zákon pak umožní podnikání zahraničních internetových sázkových firem, což má především umožnit regulaci a zdanění tohoto byznysu. Internetové hry bude možné nabízet pouze v češtině.

Zákon však obsahuje i kritizované paragrafy umožňující blokování stránek s nepovoleným hazardem. Ukládá povinnost poskytovatelům připojení k internetu na území Česka zamezit přístup na internetové stránky uvedené na seznamu nepovolených internetových her.

Jsem rád, že se vládní koalici podařilo ve sněmovně schválit návrh na zcela novou, moderní a dostatečně přísnou regulaci hazardu. Na nový zákon o hazardu se čekalo mnoho let.
Bohuslav Sobotka
premiér

Poslanec Jan Farský (TOP 09-S) řekl, že jde o průlom do svobody internetu, jaký zde dosud nebyl. Poznamenal, že ministerstvo financí také neblokuje webové stránky s nelegálním prodejem zbraní. Podle dřívějšího vyjádření předsedy Sdružení pro internetový rozvoj Jána Simkaniče dostává ministerstvo financí téměř neomezenou pravomoc cenzurovat internet. Podle prohlášení Pirátů se z ministerstva stane cenzurní úřad.

Poslanci odmítli návrhy poslance Farského, který chtěl buď tyto paragrafy vypustit, nebo je alespoň upravit tak, aby o blokování stránek rozhodoval soud. Leoš Heger (TOP 09-S) navrhoval, aby ministerstvo pojmenovalo tento nástroj jako institut cenzora.

„Sněmovna schválila cenzuru internetu úředníkem ministerstva financí. Byli jsme proti,“ komentoval výsledek jednání exministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. ODS varovala před průlomem do svobody slova, pravomoc k blokování webů chce ze zákona odstranit pozměňovacím návrhem v Senátu.

Ministr Babiš blokování stránek hájil s tím, že jde o nástroje, které doporučuje Evropská komise a které používá 18 zemí Unie. „To blokování stránek není výmysl České republiky,“ připojil se Votava (ČSSD).

„V podstatě v žádném z těch států to není tak, že by ten blokační seznam sestavovalo ministerstvo, které je přímo podřízené politikovi. Ten mechanismus je složitější, jsou tam nějaké komise, často je to na základě souhlasu soudu,“ dodává výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

Náměstek primátora Brna Matěj Hollan (Žít Brno) sice připouští, že je kostra zákona napsána dobře, spousta zásadních věcí v něm ale podle něj chybí. „Chybí tam účelové určení daní na prevenci a léčbu, rovněž limity pro hráče, aby nemohli prohrát hodně peněz, a za třetí tam nejsou účinně zakomponována opatření na potírání nelegálního hazardu, jako jsou kvízomaty nebo černé herny,“ vypočítává Hollan.

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her (SPELOS) pak uvedlo, že zákon obsahuje neodůvodněné regulace, jako třeba nemožnost jackpotu u technických her. Systémovou vadou je podle sdružení svěření státního dozoru do rukou celních úřadů. Vyšší daňovou sazbu pro technické hry oproti kurzovým sázkám a číselným loteriím považuje prezident sdružení Petr Vrzáň za nespravedlivé.

Podíl obcí na příjmech z daní z hazardu se nezvýší

Povolování hazardních her bude nově dvoustupňové. Ministerstvo financí bude zajišťovat základní povolení ověřující způsobilost žadatele a splnění všech odborných a technologických požadavků, ale povolení k umístění herního prostoru bude ve výhradní pravomoci příslušné obce, na jejímž území má být hazardní hra provozována.

Zaměstnanci Celní správy také budou moci kontrolovat, jestli firmy plní ohlašovací povinnost ověřovat věk hráčů či kontrolovat hráče dle seznamu osob, kterým je hra znemožněna. 

Poslanci nicméně zamítli návrh svých kolegů z výboru pro veřejnou správu, kteří chtěli zvýšit podíl obcí na příjmech ze zdanění hazardu na úkor státu. Babiš proti tomuto návrhu argumentoval hlavně tím, že stát vybral v minulých letech mnohem víc peněz na daních, a díky tomu dostaly víc peněz i obce. Neuspěl ani místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) s návrhem, aby část výnosu směřovala závazně na protidrogovou politiku v oblasti hazardu.

Obce z toho o něco vyšší prospěch mít budou. V minulém roce se zvýšil objem daní směřujících do pokladen obcí o 5,3 miliardy. To znamená, že obce nepřijdou nijak zkrátka, akorát to nebude z hazardu.
Ondřej Závodský
náměstek ministra financí

Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) nakonec stáhl svůj pozměňovací návrh, který měl umožnit, aby část daní z loterií a kurzových sázek směřovala na podporu sportovních aktivit dětí a mládeže. Ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD) se totiž podle Hamáčka podařilo zajistit dostatek peněz pro sport.

Události, komentáře: Pravidla pro hazard výrazně přitvrdila (zdroj: ČT24)

Ve sněmovně nejen o hazardu

Sněmovna v dalším programu odsouhlasila vyšší příspěvky na péči postiženým. Částky se odvíjí od jejich závislosti na pomoci, kterou si za ně mají zajistit.

Pojišťovny by také mohly od příštího roku začít podnikat na základě takzvaného jednotného evropského pasu, který už v EU mohou používat banky. Počítá s tím vládní novela zákona o pojišťovnictví, kterou dnes v prvním čtení podpořila sněmovna. Norma celkově upravuje činnost pojišťoven a zajišťoven podle několika evropských směrnic. Jejím cílem je posílení finanční stability pojišťoven, a tím i ochrany spotřebitelů pojišťovacích služeb.

Do dalšího čtení pak poslanci poslali i vládní návrh, který omezuje výplaty provizí pojišťovacím zprostředkovatelům při výpočtu odkupného u pojistných smluv. Provize by měly být rozloženy do pěti let, návrh jejich výši ale neomezuje. Nyní regulovány nejsou. Předloha nereaguje na žádnou novou směrnici EU. „Tato novela se snaží pouze o regulaci odměn za
zprostředkování životního pojištění,“ řekl zpravodaj Ladislav Šincl (ČSSD). 

Sněmovna rovněž v úvodním kole schválila, že odškodnění za nemovitosti, které museli vlastníci zanechat kvůli druhé světové válce na Podkarpatské Rusi, se bude vztahovat i na vnoučata a dědice původních majitelů.