Čínská ocel v pasti. Doma poptávka klesá, zahraničí se brání dumpingu

Čínský ocelářský průmysl loni výrazně prohloubil ztráty a ani první letošní měsíce nesvědčí o zlepšení. V roce 2015 prodělalo odvětví v Číně přes sto miliard jüanů (367,5 miliardy korun). Domácí poptávka totiž klesá. Záchranu skýtal vývoz, i ten ale může letos zpomalit, a to v důsledku stížností na dumping.

Ocelářství všude ve světě nyní zápasí s přetrvávající nadvýrobou, zpomalující poptávkou a s nízkými cenami. Problémy dopadají i na čínskou ocel, na jejíž export do Evropy si tamní oceláři stěžují a nedávno v Bruselu i demonstrovali.

Loni se ztráty z hlavních aktivit v čínském ocelářství v porovnání s předešlým rokem zvýšily na čtyřiadvacetinásobek. Čínští oceláři prodělali více než sto miliard jüanů.

Výkonnost celého sektoru byla v loňském roce nejhorší v historii. Podle generálního tajemníka China Iron & Steel Association (CISA) Lioua Čen-ťianga za to mohly především ztráty v druhé polovině loňského roku, které každý měsíc narostly o zhruba deset miliard jüanů.

V červených číslech zůstaly velké čínské ocelárny i v prvních dvou měsících tohoto roku. Prodělaly úhrnem 11,4 miliardy jüanů (41,9 miliardy korun), uvedl Liou.

Čínská ekonomika klesá, ocelářům pomáhal vývoz

Poptávka po oceli v Číně klesá v důsledku zpomalování růstu tamní ekonomiky, což nutí čínské ocelárny nadbytečnou produkci vyvážet. Loni dosáhl export oceli z Číny rekordních 112 milionů tun.

Letos však podle generálního tajemníka CISA vývoz čínské oceli velmi pravděpodobně klesne v důsledku stížností na údajný dumping. Začátkem roku Evropská unie otevřela tři antidumpingová šetření čínské ocelářské produkce a uložila nová cla z dovozu.

Rostoucí zájem o doplňování zásob v letošním roce alespoň zatím vyvolal naděje na oživení ocelářského sektoru. Úhrnný index cen oceli, který sestavuje CISA, získal od začátku roku více než 20 procent. Obdobně ceny železné rudy k okamžitému dodání stouply od konce loňského roku o zhruba čtvrtinu, i když z letošních vrcholů už asi 15 procent odepsaly. Železná ruda je klíčovou surovinou k výrobě oceli.

Zásoby železné rudy v čínských přístavech dnes přesáhly 100 milionů tun. To podle analytiků vyvolává obavy, že se tlak na pokles cen této suroviny opět zvýší. Potíže v poslední době pociťuje zejména Británie. Indická společnost Tata Steel se chystá výroby oceli v Británii zbavit, případný prodej výrobních závodů tak na britských ostrovech ohrožuje na 15 tisíc pracovních míst.