Singer: Vládní škrty zpomalily loni ekonomiku o procento

Praha - Vládní úsporná opatření si loni ukousla z růstu české ekonomiky procentní bod, letos by navíc měla způsobit zpomalení jejího růstu o 0,2 procentního bodu. Při projednávání zprávy o inflaci se dnes takto ve sněmovně vyjádřil guvernér České národní banky Miroslav Singer. Podle něj vycházejí čísla z aktuální prognózy centrální banky. Loni podle údajů ČSÚ česká ekonomika meziročně vzrostla o 1,7 procenta, pro letošek ČNB ve své prognóze počítá se stagnací.

Miroslav Singer, guvernér ČNB

„Celkový ekonomický útlum není způsoben pouze fiskální konsolidací, ale je způsoben obecným ekonomickým útlumem, který se nás jako na export orientované ekonomiky poměrně dramaticky dotýká.“

Škrty loni podle původních odhadů ČNB zpomalily růst české ekonomiky o 0,6 procentního bodu a letos o 0,4 procentního bodu. Na změně prognózy ČNB se podle Singera podílely dva vlivy. Ministerstva si vytvořila rezervy, které budou využívat letos, a druhým vlivem je, že fiskální hospodaření státu dopadlo lépe, než banka očekávala.

Pro letošní rok očekává centrální banka růst spotřebitelských cen pod čtyřmi procenty. Pro příští rok už se odhad pohybuje pod třemi procenty. Pro rok 2013 pak ČNB ve své prognóze předpokládá růst ekonomiky o 1,9 procenta. Tento odhad ale s rozpočtovými opatřeními plánovanými vládou nepočítá.

Miroslav Singer
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Průzkum MF: Česká ekonomika letos poroste o 0,1 procenta

Česká ekonomika letos poroste v průměru o 0,1 procenta, jak vyplývá z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 15 tuzemských odborných institucí. V roce 2013 by měla ekonomika stoupnout o 1,6 procenta. Následně by měl ekonomický růst zrychlit na 1,9 procenta v roce 2014 a dvě procenta v roce 2015. 

Samotné ministerstvo financí přitom letos očekává mírný růst HDP o 0,2 procenta, Česká národní banka pro letošek předpokládá stagnaci ekonomiky. Příští rok by ekonomika měla podle ministerstva růst o 1,3 procenta a podle ČNB o 1,9 procenta.