Ropa a zemní plyn v Severním moři přestávají vynášet. Jsou na tom nejhůř za 20 let

Pokles cen ropy i zemního plynu na světových trzích se podepsal na rentabilitě těžby obou surovin v britské části Severního moře. Výnosnost se propadla na nejnižší úroveň za téměř 20 let, uvedl britský statistický úřad. Negativní dopady poklesu cen ropy jsou ale znát i v ostatních částech Severního moře.

Těžařům působícím v oblasti britského kontinentálního šelfu ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku klesla míra návratnosti investic na 0,6 procenta z 1,9 procenta v předchozím kvartálu. Dostala se tak nejníže od roku 1997.

„Odráží to pokles cen ropy a plynu,“ uvedl britský statistický úřad. Za celý loňský rok pak rentabilita klesla na 3,5 procenta z předloňských 14,3 procenta.

Britové v tom nejsou sami

S negativními důsledky nízkých cen ropy a plynu se ale potýkají i těžaři v ostatních částech Severního moře. Společnost A. P. Moller-Maersk tento týden upozornila, že v říjnu 2018 ukončí těžbu na největším dánském plynovém poli Tyra, pokud do konce letošního roku nenalezne způsob, jak zajistit jeho dlouhodobou ziskovost.

Dánská vláda uvedla, že se bude snažit problémy v těžbě ropy a plynu co nejrychleji vyřešit. Stále prý zvažuje návrh představitelů energetického sektoru, aby byly na investice do těžby v Severním moři poskytnuty daňové úlevy.