Odbory proti vládě: Pochod na Úřad vlády, okupace ministerstev a stávka

Praha - Protivládní protesty odborů a občanských iniciativ nabývají jasnějších obrysů. 22. května chtějí odboráři po sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů pochodovat na Úřad vlády. Pak bude následovat několik dalších akcí, při kterých chtějí odbory okupovat ministerstva. Ve hře zůstává i celonárodní stávka. Platforma Stop vládě krom toho spustí informační kampaň, ve které chce vysvětlovat důvody protestů. Kampaň se rozjede zhruba za dva týdny.

Česko nejspíš čeká bouřlivé jaro. Už minulý týden platforma Stop vládě, která sdružuje odbory a občanské iniciativy, oznámila termín protestu nazvaného Za přežití seniorů. Protest pod taktovkou rady seniorů a rady osob se zdravotním postižením se uskuteční 30. května. A dnes přidala další akce - protesty a happeningy před budovami ministerstev a pochod na Úřad vlády. Ten se má uskutečnit 22. května kolem poledne, tedy poté, co odborářský sněm doladí detaily dalších protestních akcí včetně celonárodní stávky.

Stávka by měla být jednou z největších akcí, která je nyní ve hře. Slůvkem „generální“ ji ale odbory nazývat nechtějí. „Pojem generální stávka je velmi diskutovaný. Generální stávka vždycky byla spojená se změnou režimu a naším cílem není změnit režim,“ vysvětlila místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová. Stávkový protest by se mohl konat před prázdninami, nebo až po začátku školního roku.

I když má podoba stávky jen velmi mlhavé obrysy, předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil na dnešní tiskové konferenci prozradil, že hlavní roli by v ní měly hrát dopravní odbory. Formu ani délku trvání protestu ale odboráři neupřesnili.

Luboš Pomajbík, předseda Odborového svazu dopravy

„Pokud bude vláda jednat tak, jak jedná teď, tak nevylučujeme jakoukoliv formu protestů ani délku protestů.“

Občanské iniciativy sdružené v platformě Stop vládě chtějí protesty podpořit informační kampaní. Odstartovat by měla 14. května. „Chceme uspořádat řadu informačních stánků, které by byly nejen v Praze, ale i po celé České republice, které by vysvětlovaly důvody, proč protestujeme proti vládním reformám, vysvětlily by také způsoby, jak se mohou do protestů zapojit občané. A měly by také připravovat občany ČR na to, že protesty budou dál pokračovat, pokud neskončí vláda premiéra Nečase,“ upřesnil mluvčí platformy Stop vládě Jan Májíček.

Platforma Stop vládě žádá zastavení reforem a demisi vlády

Obory společně s občanskými iniciativami kritizují kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho reformy. Žádají jejich zastavení, odchod vlády a předčasné volby. Svou největší sílu platforma ukázala, když uspořádala na podporu svých požadavků v sobotu 21. dubna demonstraci v Praze na Václavském náměstí. Organizátoři uvedli, že dorazilo 120 tisíc lidí, podle policie jich bylo 90 tisíc. Odboráři a aktivisté stotisícovou účast považují za další mandát od veřejnosti k pokračování akcí proti vládě.

Premiér Nečas i další členové jeho kabinetu už dřív řekli, že reformy i úspory Česko potřebuje a jeho kabinet v nich bude pokračovat. „Pokud by vláda rezignovala na cíl konsolidovat veřejné finance, tak odbory tady budou za tři roky demonstrovat opět, ale budou demonstrovat proti snižování důchodů, snižování úrovně zdravotní péče – tak, jak to dnes vidíme v některých jiných zemích,“ upozornil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle předsedy vlády jsou odbory militantní a úzce propojené s levicovou politickou scénou.

Bouřlivé české jaro: Zemědělci chtějí blokovat silnice

Protesty žádající demisi vlády ale nejsou jedinými projevy nespokojenosti, které Česko v nejbližší době čekají. Pod taktovkou agrární komory chtějí zemědělci 23. května blokovat silnice v krajích. Chtějí tak dát najevo svůj nesouhlas se záměrem vlády zavést spotřební daň na víno a zrušit tzv. „zelenou“ naftu, tedy vratku části spotřební daně, kterou nyní mohou zemědělci využívat. Obě opatření jsou součástí vládního plánu na konsolidaci veřejných rozpočtů, podle kterého se má v letech 2013 a 2014 udržet schodek státního rozpočtu pod třemi procenty HDP.