Sportovci usilují o miliardu z hazardu, kterou mají nově dostat obce

Praha - Sportovní svazy letos dostanou možná až miliardu korun navíc, a to od obcí a měst, kterým je nově přináší novela loterijního zákona. Jde vlastně o jakési vyrovnání. Před změnou legislativy totiž hazardní firmy financovaly právě sport, což už teď nemohou.

Registraci v nějakém sportovním oddíle mají tři miliony lidí, někteří jsou navíc hned v několika klubech. O peníze z hazardu ale přišli všichni. První odvody z hazardu teď totiž nově míří do obcí, které mají jen za první čtvrtletí dostat přes miliardu korun. Roční odhady mluví až o čtyřech miliardách. O alespoň část těchto peněz sportovci usilují. Už před měsícem proto začali apelovat na starosty, ať se s nimi o hazardní výnosy rozdělí. 

„Ty reakce jsou dobré, je několik špatných, ale ty bych řekl, že ubývají,“ uvedl Zdeněk Ertl ze Sdružení sportovních svazů. „V menších obcích je jednodušší se dohodnout. U větších měst už je to politika, tam je to samozřejmě složitější,“ komentoval Jiří Kejval, místopředseda Českého olympijského výboru.

Do přesvědčování starostů jednotlivých měst se zapojili i slavní sportovci. Třeba v Brandýse nad Labem to byl úspěšný olympijský reprezentant a místní rodák Ondřej Synek. „Pro to amatérské sportování jsou peníze potřeba hodně, protože pak zjistíte, že nemáte na co posadit děti, za co je odvést na závody,“ říká Synek. „Určitě by bylo jednodušší, kdyby peníze mohly jít třeba skrze ministerstvo školství přímo do sportu, aby to bylo relativně snadno kontrolovatelné,“ myslí si pro změnu olympijský vítěz Martin Doktor. 

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Český sport se teď do honby za penězi z hazardu pustil z nouze, protože je na dně. Nejprve přišel o zlaté vejce Sazku a poté ho právě o 2 miliardy připravila novela loterijního zákona. Teď mají sportovci v celkovém součtu reálnou šanci aspoň na miliardu.

Jak sport podporují evropské země?

Již v roce 2008, tedy v době, kdy jednotám ještě plynuly peníze ze Sazky, se příspěvky v tuzemsku pohybovaly v nejnižší kategorii, v rozmezí jednoho až pěti eur na obyvatele. Přitom sportovci představují početnou skupinu. V zemi je přes 35 tisíc klubů a v nich 3 miliony registrovaných, kteří samozřejmě argumentují, že sport není jen zábava, ale také vydatný zdroj příjmů pro rozpočet. 

Nedávno zvolený nový předseda ČSTV Miroslav Jansta ovšem současnou finanční situaci dvakrát růžově nevidí, nedostatek peněz považuje za problém, který přesahuje čistě sportovní horizont. „Jestliže výdaje na sport mizí, vznikají sociální problémy, které můžeme vidět v různých problémových rajónech, kde jdou peníze spíš na policii a na represe, než na to, aby se tam děti některým způsobem zabavili,“ tvrdí Jansta. 

„Ti hlavní, kdo táhnou sport, jsou dobrovolníci. Prostředky na sport, to znamená oblečení, výstroj, výzbroj, je čím dál tím dražší, stát na to nepřispívá, takže děti z chudších rodin mají samozřejmě horší přístup například k hokeji a k dalším náročným sportům, který opravdu něco víc stojí. Hlavní mecenáši jsou rodiče a sami sportovci, protože v České republice je paradoxem, že 80 procent výdajů na sport platí rodiny a sportovci sami, takže jsou téměř celoživotními mecenáši,“ uzavřel Jansta.