Čínské investice v Česku se mají do čtyř let rozrůst na 232 miliard

Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně podepsali za účasti prezidentů Česka a Číny na třicet obchodních dohod v nejrůznějších oblastech. Podle Hradu by do roku 2020 měli Číňané investovat až 232 miliard korun. Podle analytiků ale bude objem investic srovnatelný s těmi z Belgie nebo Kypru. Dohody s čínskými firmami z české strany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding. Podepsána byla i dohoda o rekonstrukci a nákupu fotbalového stadionu Eden.

„Politici mají podnikatelům otevřít dveře. Podnikatel, který otevřenými dveřmi nedokáže vstoupit, nestojí za to, abychom se jím dále zabývali. Vstoupit musíte sami. Děkuji všem, kdo dokázali vstoupit, což dokážou právě připravené a dohodnuté smlouvy,“ řekl český prezident, podle něhož se na Žofíně sešlo třicet nejúspěšnějších čínských a stejný počet nejúspěšnějších českých podnikatelů.

Zeman zopakoval, že objem čínských investic v Česku dosáhne letos 95 miliard korun. Podle informací na stránkách Pražského hradu dosáhne do roku 2020 objem investic 232 miliard korun, a to podle dohod podepsaných před prezidenty.

Podle analytiků může rozšíření česko-čínské spolupráce české ekonomice pomoci časem. Není jasné, zda budou následovat také nové investice do výrobních kapacit, které by vytvořily pracovní místa. I při zahrnutí v těchto dnech oznámených čínských investic bude jejich objem v Česku srovnatelný s belgickými nebo kyperskými.

Změna vlastnictví sama o sobě nová pracovní místa nevytvoří.
David Marek
hlavní ekonom Deloitte

Ekonom Tomáš Sedláček v rozhovoru pro rádio Impuls připomněl, že například jihokorejské investice jsou nesrovnatelně vyšší a nikdo to nekomentuje. Podle něho je to tak správně, jde totiž o „normální obchod“. „Nemám nic proti obchodu ani s Čínou, ani s Ruskem, ale netuším, proč kvůli těmto dvěma politickým, nikoliv ekonomickým, velmocem měníme svoji zahraniční politiku,“ řekl Sedláček.

Co jsem mnohokrát říkal našim čínským partnerům: Naším primárním zájmem je, aby čínské firmy investovaly na zelené louce, nejlépe v pěti strategických zónách, které nejsou úplně obsazené. Těchto investic je tam zatím pomálu, ale předpokládám, že to bude další etapa.
Jan Mládek

Redaktorka zahraniční redakce ČT Kateřina Procházková upozorňuje na rozdíl mezi investicemi a akvizicemi, což jsou nákupy budov nebo podíly ve společnostech, do kterých se pustila CEFC. „Nejde tedy o investice, které by vytvářely pracovní místa či jinak obohacovaly Česko jako stát,“ uvedla Procházková na blogu. Jako výjimku v současnosti vidí továrnu na televizní obrazovky Changhong, ve které pracuje tři sta zaměstnanců. 

Události ČT: S čínským prezidentem přišel i obchod (zdroj: ČT24)

Na straně českého exportu doplní auta letadla

Český vývoz by se podle uzavřených dohod měl zvýšit o 63 miliard korun. „Je tady čínský zájem, potvrzený písemně, že se odprodá dvacet letadel L-410, 350 lehkých letadel a že skutečně české výrobky vstupují na čínský trh. To si myslím, že je zcela zásadní věc,“ řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) s tím, že k úspěšnému prodeji škodovek v Číně se tak přidává také letecká výroba. Na čínský trh zamíří i potraviny.

Dohody s čínskými firmami z české strany již podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding.

Společnosti Volkswagen, čínská SAIC Motor Corporation a Škoda Auto podepsaly memorandum, které zahrnuje společné investice v Číně během pěti let ve výši dvou miliard eur, tedy asi 54 miliard korun. Investice budou určené na rozšíření modelové palety značky Škoda, těžištěm investic budou vedle nových modelů také alternativní pohony, digitalizace individuální dopravy a konektivita vozů. Škoda Auto získá kapitálový podíl na společném podniku SAIC Volkswagen Automotive Company, který v současnosti škodovky pro čínský trh vyrábí.

Události, komentáře: Čínské investice v Česku (zdroj: ČT24)

„Jsem přesvědčen, že se setkání stane impulsem pro mnoho dalších vynikajících obchodních a investičních projektů,“ konstatoval na fóru ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek s tím, že poslední dva roky byly pro rozvoj vzájemných vztahů opravdu příznivé. 

Český prezident uvedl, že i politici mají své sny a tím jeho je vybudování kanálu Dunaj–Odra–Labe. Vítá proto předběžný zájem čínských firem o spolupráci na tomto projektu.

Peníze zamíří do obnovitelných zdrojů

Společnost, v níž působí jako ředitel pro strategický rozvoj bývalý premiér Petr Nečas, chce s Číňany investovat do obnovitelných zdrojů. Spolupráce S.W.H. Group SE a čínské společnosti China Guodian může pro region střední a středovýchodní Evropy znamenat 600 milionů dolarů (14,3 miliardy korun).

„Uzavřená dohoda se týká ekonomické a technické spolupráce v oblasti obnovitelných zdrojů energie a čistých technologií a také spolupráce při akvizicích a rozvoji větrných parků, včetně managementu výstavby, projektového financování, řízení chodu, údržby a analýzy velkých datových souborů,“ uvedla S.W.H. Group SE. Obě společnosti budou spolupracovat i při aplikaci zařízení pro obnovitelné zdroje energie, čisté technologie, fotovoltaické projekty a další oblasti.

obrázek
Zdroj: ČT24

Společnost China Guodian patří mezi pět největších producentů elektrické energie v Číně. Prostřednictvím svých dceřiných společností je světově největším provozovatelem větrných elektráren a sedmým největším světovým výrobcem větrných turbín.

Na obnovitelné zdroje se chce soustředit i čínská skupina Pinggao spolu se Škodou Praha patřící ČEZu. V jejich případě může jít objem investic do desítek miliard korun. Cílit budou na území střední a východní Evropy, Ukrajiny, Mongolska a Číny s projekty čistých technologií, výstavby elektrických sítí a elektráren, a to zejména fotovoltaických a větrných.

ČEZ tak oznámil významné investice podruhé v krátké době. V polovině března ředitel divize nová energetika společnosti Tomáš Pleskač řekl, že ČEZ plánuje do roku 2020 investovat 50 až 60 miliard korun do takzvané nové energetiky. Chce se zaměřit na Německo, Francii, Británii a Polsko.

Zájem o finančnictví, navýšení podílu v J&T na padesát procent

Další dohody se týkají cestovního ruchu, energetiky nebo finančnictví. Dohoda o strategickém partnerství a spolupráci mezi J&T Finance Group a Ping An Bank počítá s vytvořením fondu na investice do finančního sektoru, energetiky a průmyslu. Celkem jde o pět miliard eur (135 miliard korun). Podle informací ČTK se z něj budou financovat projekty nejen v ČR, ale i na Slovensku, Chorvatsku či v Maďarsku.

Potvrdily se také dřívější zprávy, že CEFC získá padesátiprocentní podíl ve finanční skupině J&T Finance Group, za který zaplatí 980 milionů eur (26,5 miliardy korun). Zástupci obou společností to stvrdili podpisem smlouvy o strategickém partnerství. Vstup CEFC podléhá ještě schválení příslušných regulačních orgánů.

„Vstup tak silného partnera do skupiny je pro nás příležitost, jak se dostat mezi nejvýznamnější společnosti středoevropského regionu a expandovat na nové trhy. Uzavření partnerství s CEFC, kdy jsme i nadále zodpovědní za manažerské vedení skupiny, vnímáme jako historicky nejvýznamnější transakci, kterou jsme kdy uskutečnili,“ doplnil místopředseda představenstva J&T Finance Group Patrik Tkáč.

Oblast financí je jednou z klíčových, které se CEFC po celém světě dlouhodobě věnuje. Naší první investicí při vstupu do České republiky a střední Evropy proto byla akvizice téměř deseti procent v bankovním holdingu J&T Finance Group. V něm jsme našli silného a spolehlivého partnera.
Čchan Čchao-tuo
prezident CEFC China Energy Company Limited

Obě společnosti mají zájem společně v zemích střední a východní Evropy poskytovat retailové bankovnictví, a to prostřednictvím zastoupení nejméně ve dvou významných bankách. Moderní bankovní a finanční služby by v budoucnu rády rozšířily i do Číny, kde plánují také vznik pobočky J&T Banky, uvedly obě společnosti v tiskovém prohlášení.

Další memorandum o porozumění o všestranné spolupráci uzavřely China General Nuclear Power Corporation a skupina ČEZ.

Mezi podepsanými je i dohoda o rekonstrukci a nákupu fotbalového stadionu Eden.

Stadion v pražském Edenu
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Státní čínská společnost Sinohydro podepsala dohodu s firmou Doe Europe, která v Hodoníně plánuje vybudovat obří překladiště a logistické centrum. Spolupráce byla stvrzena i v letectví – rámcovou dohodu uzavřely China Eastern Airlines, která plánuje spustit linku mezi Prahou a Šanghají, a Český Aeroholding.

CEFC také zaplatí za 90procentní podíl v internetovém prodejci zájezdů Invia.cz 84,5 milionu eur (2,3 miliardy korun).

Jedním z posledních podepsaných dokumentů byla strategická dohoda mezi CEFC a společností Železiarne Podbrezová, která je majitelem strojírenské společnosti Žďas. Dohodu podepsal slovenský podnikatel Vladimír Soták, kterému skupina firem Železiarne Podbrezová patří.

Jedna z dohod má umožnit českým exportérům lepší přístup na čínský trh

Uzavřena byla i rámcová dohoda o finanční spolupráci mezi Českou exportní bankou (ČEB) a Čínskou rozvojovou bankou, která má mimo jiné usnadnit českým exportérům přístup na čínský trh. Čeští exportéři loni vyvezli napřímo do Číny zboží za téměř 46 miliard korun. Další české zboží v řádu desítek miliard korun bylo exportováno do Číny nepřímo, jde o české subdodávky pro vývozce finálních výrobků z dalších zemí EU, zejména z Německa. Naopak čínské firmy vyvezly do Česka zboží za více než 450 miliard korun.

Návštěva čínského prezidenta
Zdroj: ČT24

Memorandum má podle ČEB pomoci vylepšovat vzájemné saldo obchodní bilance ve prospěch českých exportérů. Podíl reexportu českého zboží ze třetích zemí by měl klesat, a naopak podíl přímého českého vývozu do Číny dynamicky růst. „Český vývoz do Číny by se tak mohl v horizontu několika málo let minimálně zdvojnásobit,“ uvedl ve středu vedoucí oddělení speciální projekty a mezinárodní akvizice ČEB Miloš Welser.

Dohoda by podle ČEB měla českým exportérům usnadnit vstup na čínský trh. „Česká republika nepředstavuje pro čínské firmy pouze jednu z exportních destinací, čínští investoři si totiž díky akvizicím českých firem zajišťují další možnosti přístupu na trhy EU, a to právě kvůli zapojení českých firem jako exportérů na vnitřní trh EU,“ dodal Welser.