Z Číny přitekly desítky miliard, další se čekají. Peking rekordně investuje v celé Evropě

Události: Čínské investice v Česku (zdroj: ČT24)

Čínský kapitál míří na Západ. Rekordní investice zaznamenaly Evropa i Spojené státy americké, miliardy korun zamířily i do Česka. Za deset měsíců působení měla čínská investiční skupina CEFC Europe investovat dvacet miliard korun, další jsou podle viceprezidentky této společnosti Marcely Hrdé připravené v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v posledním březnovém týdnu. Přestože je ale o čínských investicích slyšet, asociace malých a středních podniků na konci loňského roku upozornila, že čínské investice se na všech zahraničních investicích v Česku podílejí pouhými 0,36 procenta.

Prezident Miloš Zeman dříve prohlásil, že očekává čínské investice v hodnotě 45 miliard korun a že  je připraveno k podpisu asi dvacet konkrétních dohod. Velká očekávání se pojí s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který do České republiky přicestuje 28. března. Podle Zemana se bude právě při návštěvě jednat o významných investicích.

„Věřím tomu, že náš vzácný host bude přivítán přátelsky a že i Pražané pochopí některá omezení, která budou krátkodobá,“ prohlásil český prezident.

Čínská investiční skupina CEFC oznámila sérii nákupů v Česku po poslední návštěvě Miloše Zemana v Číně. K té došlo v září 2015, při oslavách konce druhé světové války. Za posledních deset měsíců tak CEFC investovala v Česku 20 miliard korun, většinou do koupě podílů v tuzemských firmách. Získala například 60 procent ve fotbalové Slavii, podíl v letecké společnosti Travel Service, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do Pivovarů Lobkowicz.

V rámci nadcházející návštěvy čínského prezidenta v ČR by ještě měla být podepsána dohoda o strategické spolupráci mezi Pivovary Lobkowicz a společností Ershang Group. Ta je jednou z největších čínských potravinářských firem s obratem více než 20 miliard korun. Pivovarům Lobkowicz se tak exkluzivně otevřou obchodní řetězce v Číně, které Ershang Group vlastní. Ershang Group spolu s tím do pivovarů majetkově vstoupí.

CEFC pak vytvořila s čínskou finanční skupinou Hengfeng společný fond, investiční holding Shanghai Hengfeng-CEFC Industrial Equipment. V něm je připraveno přes 30 miliard korun. Prvním konkrétním projektem fondu je nákup strojírenské společnosti ŽĎAS.

Podle informací Radiožurnálu CEFC jedná o možnosti vstupu do investiční skupiny Penta. iDnes.cz informoval o záměru navýšit podíl v J&T. S majiteli této společnosti také zakládají novou energetickou společnost CEFC Energy.

„Díváme se ale třeba i do technologií pro letecký a automobilový průmysl. Velké investice plánujeme i v dalších oblastech, například ve zdravotnictví, realitách a cestovním ruchu včetně koupě hotelů, což navazuje na naši investici do Travel Servisu,“ upozornila viceprezidentka CEFC Hrdá. Vzápětí se to potvrdilo, když média přišla s informací o odkoupení podílu v prodejci dovolených Invia.cz.

Čínské peníze v solárním byznysu i výrobě baterií

Další investice se pojí s Fakultní nemocnicí v Hradci Králové, v jejímž areálu by do dvou let měla vyrůst nová klinika tradiční čínské medicíny. Stavba za zhruba 270 milionů korun má začít v září.

Jiný čínský fond China-CEE Fund zase podle tisku koupil za miliardy korun druhého největšího provozovatele solárních elektráren v Česku, firmu Energy 21. Čínský podnikatel Čchu Ťüan-pin pak údajně plánuje investovat 100 milionů eur (2,7 miliardy korun) do české společnosti HE3DA, která vlastní patent na 3D lithiové velkokapacitní baterie. Závod má stát v Horní Suché na Karvinsku.

Na jižní Moravě Číňané plánují investovat do stavby lázeňského centra v Pasohlávkách u Novomlýnských nádrží. Investice má dosáhnout dvou miliard korun a lázně by měly být údajně hotové na konci roku 2018. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) již řekl, že kraj také podepíše rámcovou smlouvu s bankou China Development Bank Corporation, která na projekty v kraji vyčlení 200 milionů eur (5,4 miliardy korun). 

Mezi největší čínské investice v Česku v minulých letech patřila továrna výrobce LCD televizorů Changhong Europe Electric u Nymburka. Ta nedávno rozšířila svou investici o 650 milionů korun. Na ploše 50 hektarů vznikla v Nymburku letos v únoru první česko-čínská průmyslová zóna.

Ne všechny čínské investice jsou ale úspěšné. V úpadku se nedávno ocitla čínská společnost Shanghai Maling, která v Hrobčicích na Teplicku vyrábí masové konzervy. Produkci zahájila na jaře 2008. Do závodu investovala více než 430 milionů korun, ve své době šlo o největší čínskou investici v tuzemsku.

Velké peníze dál míří i do jiných evropských států

Navzdory větší mediální pozornosti věnované čínským nákupům loni poklesl objem firemních fúzí v Česku o devět procent na 7,2 miliardy dolarů. Vyplývá to z údajů M&A barometru, který zveřejnila poradenská firma EY. V žebříčku největších nákupů figuruje i Čína s Pivovarem Lobkowicz, za který dala 108 milionů dolarů, ale větší koupi podniku provedly české firmy nebo společnosti z Norska a Francie.

Největší transakcí loňského roku se stala akvizice švédské společnosti Trelleborg, která koupila výrobce pneumatik a průmyslových polymerových řešení ČGS Holding za zhruba 1,3 miliardy dolarů.

I když vzájemná spolupráce Česka a Číny v posledním roce zrychlila, oproti jiným státům je tak stále minimální. Asociace malých a středních podniků a živnostníků ve své analýze na konci loňského roku uvedla, že čínské investice se na celkovém objemu všech zahraničních investic podílejí 0,36 procenta. Mezi zahraničními vlastníky českých společností dominuje podle Bisnode kapitál z Nizozemska, Německa, Rakouska a Lucemburska. Někteří ekonomové poukazují spíše na krátkodobý přínos čínských investic.

Další pohled na strukturu investic nabízí CzechInvest, který loni zprostředkoval investice za 45 miliard korun, z toho čínské peníze měly hrát roli ve třech procentech případů. Výraznější podíl kolem dvaceti procent mají USA, Německo i podniky z Česka. Na sedmi procentech je Tchaj-wan, Jižní Korea a Švýcarsko. I když CzechInvest nezahrnuje všechny obchody, zmiňuje nárůst čínského kapitálu. Zatímco v dřívějších letech se investice pohybovaly do půl miliardy korun, loni šlo o 1,2 miliardy.

Ve světovém měřítku Čína nepolevuje. Její podniky za rok 2015 investovaly v celé Evropě 23 miliard dolarů (567 miliard korun) a v USA 15 miliard dolarů. Dosáhly tak rekordní úrovně, i když čísla naznačují, že tempo růstu čínských investic zpomaluje. Ještě předloni se na evropském kontinentu zdvojnásobily, loni rostly o 28 procent.

Nejvíce investic v eurozóně se podařilo získat Itálii. Bylo to hlavně díky dohodě mezi firmami Pirelli a ChemChina v hodnotě 7,9 miliardy dolarů. Druhá byla Francie díky velkým dohodám v cestovním ruchu a oblasti infrastruktury.