Europoslanci chtějí jednotný základ zdanění příjmů, ČR nesouhlasí

Štrasburk - Zdanění příjmů podle společného základu pro všechny podniky s výjimkou malých a středních firem by v EU mělo být povinné. V nezávazné zprávě to dnes odsouhlasil Evropský parlament. O návrhu nyní budou jednat jednotlivé členské státy. Česko sjednocení daňového základu dlouhodobě odmítá.

Dva návrhy, jeden vítěz

Původní návrh Evropská komise předložila loni na jaře. Firmy by si podaly v rámci EU jen jedno daňové přiznání u jedné daňové správy. Na tomto základě by byl základ daně podniku rozdělen podle vzorce mezi ty členské státy, v nichž tento podnik provozuje činnost. Po přerozdělení základu daně budou členské státy moci zdanit svůj podíl vlastní sazbou daně z příjmu právnických osob. Státům EU by přitom zůstalo svrchované právo stanovit sazbu.

Europoslanci navrhli nový jednotný základ zdanění příjmů pro všechny firmy. V první fázi by se společný postup vztahoval na evropské družstevní společnosti, tedy ty, které založili občané ze zemí EU. Po pěti letech by opatření platilo pro všechny podniky s výjimkou malých a středních firem. Ty mají volbu, zdali se do programu zapojí.

  • Firma zdroj: ČT24
  • Daňové přiznání zdroj: ISIFA/Lidové noviny

Zjednodušení samosprávy a eliminace daňových úniků má i své odpůrce

Podle eurokomisaře pro otázky daní Algirdase Šemety by ale navrhovaný krok znamenal zvýšení zátěže pro firmy, které působí jen v jedné zemi, protože by musely přejít na jiný daňový systém. Česká poslankyně v Evropském parlamentu (EP) Zuzana Roithová se domnívá, že členské státy, které se změnami navrženými EP řídit nemusí, asi návrh zablokují. Nový základ zdanění by pak platil jen v těch zemích EU, které o něj projeví zájem.