V sobotu se v Praze utkají sociální jistoty se strachem z Řecka

Praha – Již zítra se v Praze uskuteční plánovaná demonstrace odborářů a občanských iniciativ, které společně v kampani Stop vládě požadují zastavení plánovaných úsporných opatření a reforem. Pokud tak vláda premiéra Petra Nečase (ODS) neučiní, požadují nespokojenci její demisi a vypsání předčasných voleb. Podporu vyjádřily i levicové politické strany – ČSSD a KSČM. Vláda považuje protest za legitimní, nicméně nehodlá z úspor a reforem slevit.

Složení nespokojených, kteří podporují kampaň Stop vládě, je poměrně různorodé. Ke kampani se kromě odborářů připojila více než dvacítka občanských sdružení a iniciativ – například Ne základnám, ProAlt, Za svobodné vysoké školy či Masarykova demokratická akademie. Staví se za ni také mimo jiné Rada seniorů ČR, Svaz pacientů ČR nebo Sdružení nájemníků ČR.

„Taková situace, ve které se spojuje studentská iniciativa s odborovými svazy, ostatními iniciativami a ostatními segmenty společnosti, se zde vyskytla naposledy roku 1989,“ prohlásil Lukáš Matuška z Iniciativy za svobodné vysoké školy.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS:

„Jestliže se dá dohromady takové uskupení občanských iniciativ a odborů, to něco znamená, skutečně lidé začínají být velmi naštvaní. Této vládě už dnes důvěřuje snad jen sama vláda.“

Kritiku sklízí reformy, úspory i rozpory v koalici

Protestujícím vadí navrhovaná opatření, která mají vést podle představ ekonomických ministrů ke stabilizaci veřejných rozpočtů. Jde zejména o zvýšení daně z přidané hodnoty, zpomalení růstu penzí nebo propouštění zaměstnanců ve veřejných službách. Kromě toho odbory a občanské iniciativy požadují také zastavení důchodové reformy a současné podoby vysokého školství. Podle odborů připraví reformní plány vlády zaměstnance s průměrným příjmem o více než 11 tisíc korun za rok.

Kritiku od odborů ale vláda sklidila nejen za reformy a úspory. Vadí jim také současné rozpory v koalici vyvolané zatím nepravomocným odsouzením Víta Bárty, který bývá považován za ideového vůdce nejmenší koaliční strany Věcí veřejných. „To, co se v posledních dnech seběhlo, nahrává tomu, aby se sami sbalili, vzali se za ruce a odešli k Neumětelům,“ podtrhl Zavadil.

Odbory očekávají, že se demonstrace zúčastní desetitisíce lidí. „Předpokládáme, že za odbory bude ten počet odpovídat, nebo bude možná vyšší, než byl 21. května v loňském roce,“ řekl ČT24 první místopředseda ČMKOS Václav Pícl. Demonstrace v loňském roce se přitom zúčastnilo zhruba 40 tisíc lidí. Policie má ovšem od organizátorů hlášenou účast až 80 tisíc lidí. Odbory plánují do Prahy přivést i demonstranty z jiných regionů. Například Odborový svaz pracovníků ve školství vysílá z Moravskoslezského kraje 19 autobusů. Odboráři z průmyslových podniků ŽDB Bohumín ArcelorMittal Ostrava (AMO), Vítkovice Machinery Group či Vítkovice Evraz Steel pak do Prahy pojedou speciálním vlakem.

Není proč drasticky škrtat, argumentují nespokojení

Zatímco vláda považuje škrty za nezbytné, aby Česko nepřišlo o důvěru finančních trhů a nevydalo se řeckou cestou, odbory jsou opačného názoru. Koordinátor makroekonomické skupiny ProAlt Jiří Štega na webu kampaně Stop vládě připomněl, že dluh České republiky je pátý nejmenší v Evropské unii a tendence jeho vývoje se nijak neliší od tendencí ostatních zemí EU. Vláda podle něj nebezpečí dluhu a krize jen zneužívá.

Jiří Štega, sdružení ProAlt:

„Jsme svědky zvláštní metamorfózy. Původně čistě ekonomický problém dluhu se začal proměňovat v mocenský nástroj. S pomocí tohoto nástroje je manipulováno společností.“

Vláda: Bez škrtů a reforem by se z Česka mohlo stát další Řecko

Zástupci vlády považují protest odborů a občanských iniciativ za legitimní. „Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi a máme právo svobodně vyjadřovat své názory včetně nesouhlasných názorů na to či ono či co dělá vláda, patří to k demokracii,“ konstatoval premiér Petr Nečas (ODS). Slevit z plánovaných reforem a škrtů vláda přesto nehodlá.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) již několikrát zopakoval, že kdyby vláda reformy a škrty odvolala, připravila by do budoucna občany ČR o sociální jistoty. „My nemáme alternativu tohle neudělat a mít se líp. My máme alternativu tohle udělat a mít se trošku hůř, ale mít stabilitu a jistotu, nebo máme alternativu toto neudělat, tvrdit, že se budeme mít líp, líp a líp, abychom byli za pět let zcela ztraceni,“ uvedl Kalousek, podle kterého se bude v sobotu demonstrovat za to, abychom se vydali řeckou cestou. Sobotní akce podle něj nemá nic společného s protestem za požadavky pracujících, ale je politicky motivovaná.

Podobně se vyjádřil i ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). „Pokud chceme, aby byly důchody vyplácené i za 30, za 40 let, tak prostě nemůže důchodový systém zůstat beze změn,“ zdůraznil. „Kdo si chce zakrývat oči a strkat hlavu do písku, tak to je samozřejmě metoda, která může fungovat několik málo let, ale je to neodpovědné vůči budoucím generacím,“ dodal.

Z návrhů ekonomických ministrů

  • Zvýšení DPH o procento, tedy na 15 a 21 procent.
  • Omezení valorizace důchodů v následujících třech letech - důchody by měly růst o třetinu růstu reálné mzdy a o třetinu inflace.
  • Živnostníci si budou muset vybrat: pokud budou využívat paušály, přijdou o daňové slevy a bonusy.
  • Lidé s vyššími příjmy zaplatí z příjmů nad strop sociálního a zdravotního pojištění určité procento jako solidární příspěvek.

Opozice: Vláda by měla vyslyšet hlas lidu a odejít

Podporu protivládnímu protestu už vyjádřili sociální demokraté a komunisté. Podle senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera je třeba rozhořčenost občanů brát velmi vážně. Mohla by totiž ohrozit samotný princip demokracie. „Lidé začínají odmítat celý demokratický systém, a to je velmi nebezpečná situace. Já si myslím, že je tady důvod k obavám,“ varoval Dienstbier.

Pokud bude odpor veřejnosti velký, hodlají sociální demokraté dokonce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. „Pokud by přišlo opravdu hodně lidí, já nevylučuji, že my jako sociální demokraté budeme znovu hlasovat o nedůvěře vládě,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dnes kromě toho vyzval všechny členy a sympatizanty strany, aby se sobotní protivládní demonstrace zúčastnili. „Bude se účastnit téměř kompletní vedení sociální demokracie, budou tam i naši senátoři, naši poslanci, předpokládám, že přijede i řada hejtmanů, našich regionálních politiků,“ dodal Sobotka.

Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM:

„KSČM dlouhodobě požaduje demisi vlády a nové rozdání karet, protože další vládnutí současné vlády je pro občany velmi škodlivé. Občané nechtějí dále tuto podivně fungující vládu.“

Také komunisté vyzývají své členy i širokou veřejnost k účasti na sobotním protestu. Rozhodnutí vlády považují za nekompetentní a neodborná. Proto kabinet Petra Nečase vyzývají k tomu, aby respektoval nedůvěru občanů a odešel.

Demonstranti se v sobotu ve 12:00 vydají od Domu odborových svazů na náměstí Winstona Churchilla přes magistrálu, ulici Politických vězňů a Opletalovu ulici až na Václavské náměstí, kde se od 13:00 uskuteční již zmiňovaná protivládní demonstrace. Část demonstrantů chce pak jít přes Staroměstské náměstí k Úřadu vlády. Další protesty se mají konat u Pražského hradu.

Mapa sobotního pochodu odborářů Prahou
Zdroj: ČT24