Apple a Samsung chtějí vyřešit vzájemné žaloby dohodou

San Francisco - Znesvářené společnosti Apple a Samsung se přiklonily ke vzájemné dohodě. Jejich šéfové se pokusí řešit žaloby o patenty na chytré telefony a tablety mimosoudně. Vyplývá to z dokumentu kalifornského soudu, kde loni Apple zažaloval Samsung. Obě společnosti v současnosti vedou víc než 20 právních sporů v nejméně deseti zemích světa.

Podle Applu jeho rival „otrocky“ kopíruje technologie jeho iPhonu a iPadu. Samsung poté podal proti americké firmě vlastní žaloby na porušování svých patentových práv. „Jak Samsung, tak Apple měly pochopitelně tendence zabrat si maximum trhu,“ říká advokát VDNU legal Vratislav Urbášek.

Okresní soud odkázal obě společnosti k soudu v San Franciscu, pod jehož dohledem se jednání povedou. Vedle šéfa Applu Tima Cooka a generálního ředitele Samsungu Čche Ki-songa se podle agentury Reuters zúčastní rozhovorů právní zástupci obou firem.

Vratislav Urbášek, advokát VDNU legal

„Dohoda je vždycky levnější a upřímně v případě Samsung versus Apple by mohl konečný rozsudek být fatální pro jednu nebo druhou stranu.“

Apple a Samsung jsou největšími světovými konkurenty na trhu chytrých telefonů a tabletů. V případě chytrých telefonů se jim již podařilo sesadit z první pozice finskou Nokii, která je nyní třetí. Obě firmy přitom ve výrobě úzce spolupracují a Samsung je hlavním dodavatelem Applu.

Z mobilních aplikací dnes nejvíce vydělávají hry, a to hlavně pro tablety. Letos vytěží herní vývojáři z majitelů tabletů necelou půl miliardu dolarů, do dvou let už by to měl být ale šestinásobek.