Ropní giganti uzavřeli smlouvu o strategickém partnerství

Moskva - Největší ruská ropná společnost Rosněfť a největší americký producent ropy Exxon Mobil dnes podepsaly smlouvu o strategickém partnerství. Rosněfť se tak díky smlouvě dostane k rozsáhlým zásobám ropy v Texasu, Kanadě a Mexickém zálivu, zatímco Exxon Mobil bude moci začít s průzkumem na pobřeží Černého moře a v arktické oblasti Karského moře.

Dohoda je považována za jednu z nejvýznamnějších, která kdy byla v odvětví těžby ropy mezi americkým a ruským podnikem podepsána. Rosněfť je státní společností a díky Exxonu získá cenné know-how k těžbě ropy v těžko přístupných terénech, kde nelze těžit klasickým vertikálním hloubením. Získané vědomosti zužitkuje i doma v Rusku, převážně v zamrzlých oblastech Sibiře.  

Firmy začaly o spolupráci jednat již loni v létě, podrobnosti tedy ladily téměř rok. Exxon měl snahu do Ruska proniknout už před deseti lety, kdy měl zájem o tehdy největší ruskou ropnou společnost Jukos, která však upadla v nemilost ruských úřadů, a poněvadž nebyla schopna zaplatit údajné daňové nedoplatky za minulé roky, vyhlásila bankrot.

Smlouvu podepsali šéf Rosněfti Eduard Chudajnatov, šéf Exxonu Rex Tillerson, prezident společnosti Exxon Mobil Exploration Stephen Greenlee a prezident firmy Exxon Mobil Development Neil Duffin. Smlouva byla podepsána v rezidenci ruského premiéra Vladimira Putina v Novo-Ogarjovo u Moskvy. Vedle Putina byl podpisu přítomen i místopředseda ruské vlády Igor Sečin.  

„Dnešek je skutečně historickým dnem. Mezi našimi společnostmi je to začátek nového hlubokého vztahu,“ komentoval Tillerson. Cílem je podle něj odkrýt rozsáhlá naleziště ropy a plynu a využít tak rostoucí poptávky po těchto surovinách. Na základě smlouvy bude založeno i několik společných podniků, které budou mít za úkol zajistit průzkumný program na ruském černomořském pobřeží a na severu země pak u Karského moře. Do ruských příbřežních projektů chtějí partneři zpočátku společně investovat více než 3,2 miliardy dolarů (asi 61 miliard korun). 

Rusko za posledních 20 let neobjevilo žádné významné naleziště ropy

Rusko od rozpadu Sovětského svazu před 20 lety neučinilo žádný významný objev ropy. Pokud chce tedy zůstat největším světovým producentem ropy a udržet si tak náskok před Saúdskou Arábií, bude se muset věnovat i těžbě z pobřežních a nekonvenčních ložisek. Šéfové obou firem budou o podrobnostech spolupráce hovořit ve středu v New Yorku před finančními analytiky. Akcie Exxonu dnes na burze v New Yorku zpevňovaly o více než jedno procento, ačkoliv hlavní indexy většinou oslabovaly.