Exekutorská komora spouští kalkulačku pro výpočet nákladů exekuce

Praha - Exekutorská komora uvádí do provozu kalkulačku, díky níž bude možné rychle a jednoduše spočítat náklady exekuce. Po zadání jistiny dluhu tak bude zřejmé, jak vysokou odměnu si účtuje advokát v nalézacím a exekučním řízení a jaká odměna náleží exekutorovi. Krom toho komora připravila také aplikaci, která pomůže zaměstnavatelům s výpočtem srážek ze mzdy. Obě kalkulačky zájemci naleznou na webových stránkách komory.

Podle prezidenta exekutorské komory Jiřího Proška se nové prezidium komory obecně chce zaměřit na osvětu směrem k veřejnosti. „Aktuálně vidíme jako jeden ze svých úkolů zlepšení informovanosti veřejnosti o exekučním řízení a jeho souvislostech,“ upozornil. Komora již avizovala zavedení on-line poraden. Nové vedení plánuje i výrobu seriálu o principech exekučního řízení nebo vydání brožury formulářů jednotlivých podání. Prostřednictvím přednášek na školách se chce podílet na zvyšování finanční gramotnosti studentů.

Kalkulačka nákladů vypočítá výši nákladů exekuce. Krom toho na jejích webových stránkách naleznou zájemci také poučení, jak se odměna exekutora podle zákona vypočítává. Kalkulačka srážek ze mzdy zase umožní zaměstnavatelům i zaměstnancům, proti nimž soud nařídil exekuci, spočítat, kolik bude zaměstnavatel měsíčně srážet z platu. Po zadání základních kritérií bude patrné, jak vysoká je celková nezabavitelná částka a kolik činí srážky.

Exekuční soudy loni nařídily rekordní počet 936 tisíc exekucí, což je o 234 tisíc meziročně více. V důsledku toho stoupl počet exekucí, při nichž byl dluh vymožen, a to o 45 tisíc na 191 tisíc. I když počet exekucí loni prudce vzrostl, odvolání proti nim ubylo. Počet odvolání klesl zhruba o 600, stále ale přesahuje 10 tisíc.