Elektřina i plyn můžou letos ještě zlevnit, míní analytici

Elektřina i plyn můžou letos ještě zlevnit, míní analytici (zdroj: ČT24)

Největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE, zlevní od května zákazníkům cenu zemního plynu. V základním ceníku bude pokles přibližně desetiprocentní. Důvodem jsou podle mluvčího RWE Martina Chalupského nízké ceny plynu na světových trzích, které umožňují společnosti komoditu zlevnit. Další pokles cen předpovídají i analytici, oslovení webem ČT24. A to nejen u plynu, ale i elektřiny. Zároveň však české domácnosti platí za plyn více, než by měly, míní regulátor trhu.

„Jde už o druhé zlevnění plynu v letošním roce. K 1. lednu jsme o šest procent zlevnili plyn pro domácnosti, které jím topí, a o 13 procent těm, kteří na plynu vaří,“ řekl Chalupský. Konkrétní ceníky společnost představí nejpozději na začátku dubna.

Ceny elektřiny a plynu na trhu klesají dlouhodobě. Například cena plynu na Pražské energetické burze pro rok 2017 se v současnosti pohybuje kolem 14 euro za MWh. Před rokem přitom stála kolem 22 euro. „Plyn by měl relativně pokračovat ve zlevňování, které by mělo být asi nejvíce viditelné při změně dodavatele než v samotném vývoji tarifů od jediného konkrétního dodavatele. Ceny plynu na světových trzích od počátku roku klesají a oproti ropě mají tu výhodu, že těžba je u plynu více diverzifikovaná mezi producenty,“ konstatuje analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Štěpán: Konkurence na trhu je zabrzděná, lidé nemůžou jen tak měnit dodavatele (zdroj: ČT24)

A dodává, že trh plynu se cenově začíná více odpoutávat od cen ropy. „A invaze těžby plynu z břidlic v USA, která za tím stojí, zde má a bude mít trvalejší efekt a bude ceny plynu udržovat níže,“ říká Hlinomaz.

  • Skupina RWE v ČR zajišťuje dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro 1,7 milionu zákazníků. Kromě plynových zásobníků provozuje 64 tisíc kilometrů distribučních sítí a vyrábí teplo a elektřinu v 28 provozech.
Propad nákupních cen je extrémní a došlo taky k velkému rozporu. V posledních dvou třech letech, kdy většina smluv odběratelů je na dobu určitou, na tři a více let, takže pokud je někdo vázán na tři roky a měl vysokou nákupní cenu, tak dodavatel není povinen mu tu cenu sundat. Ví totiž, že o něj nepřijde.
Vladimír Štěpán
jednatel ENAS

RWE není jediným dodavatelem, který kvůli nízkým cenám komodit na velkoobchodních trzích přistupuje ke zlevňování. Už od března zlevnily například Moravské naftové doly (MND). Plyn v základním ceníku zlevnily o sedm procent, elektřinu pak o pět. ČEZ pak zlevnil v únoru o deset procent.

Plyn českým domácnostem nezlevnil tolik, kolik by podle regulátora měl

Na celém světě je zemní plyn tak levný, že kvůli tomu těžaři omezují těžbu. Jenže plyn, který hoří ve sporácích českých domácností nezlevnil tolik, kolik by si představoval regulátor trhu. Ceníky proto nechá přezkoumat antimonopolním úřadem. „Budeme dávat detailní podnět na tu situaci na trhu, protože se nám zdá, že ceny obchodníků neklesají tak, jak by mohly klesat,“ říká mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Podle analytika ENA Jiřího Gavora se nikdy pokles neprojeví v plné míře, ale závisí na strategii jednotlivých obchodníků. Cena plynu na burze, tedy asi osmdesát procent z částky, kterou zákazníci obchodníkům za dodávku platí, se například během půl roku propadla na polovinu. Ovšem domácnosti pocítily slevu v řádu několika procent. Podle analytiků slevy vždy přicházejí později, protože dodavatelé nakupují plyn s ročním předstihem. V tomto případě dráž.

Ceny plynu
Zdroj: ČT24

Přestože firmy jako ČEZ, MND nebo RWE zlevňují, vrchní regulátorka Alena Vitásková s cenami spokojená není a její úřad tvrdí, že většina obchodníků ke slevám nepřistoupila. Zvažuje proto zásadní změny.

„Například stanovíme maximální marže obchodníků nebo maximální cenu pro domácnosti nebo nějaký podobný model,“ vysvětluje Chvojka. Inspiraci ERÚ hledá v zemích V4. Právě jejich pravidla trhu a dopady na domácnosti nyní úřad analyzuje. V těchto státech platí domácnosti za obchodní část plynu stejně anebo méně. Například v Polsku a na Slovensku je to méně o pět eur za megawathodinu. Na druhou stranu - ve srovnání s těmito dvěma státy - platí české domácnosti méně za dodávku. 

Ceny za elektřinu by mohly poklesnout o sedm až osm procent

Propad ceny se týká  i trhu s elektřinou ve střední Evropě. Zatímco v loňském roce se ceny silové elektřiny pohybovaly mírně nad 30 eur/MWh, nyní je to sotva 22 euro. „Jedná se tak o nejnižší ceny za téměř patnáct let, způsobené slabším růstem čínské ekonomiky a přebytkem uhlí a emisních povolenek na trhu,“ říká hlavní investiční stratég Marek Hatlapatka.

Co konkrétně to ale znamená pro tuzemské spotřebitele v souvislosti s tím, že se prozatím reforma tarifů elektřiny odkládá? „S velkou pravděpodobností se dočkáme dalšího poklesu cen, který by dokonce mohl být nejvyšší za poslední tři roky. Alespoň tomu nasvědčují jak aktuální ceny silové elektřiny, které jsou meziročně nižší o třicet procent, tak i výhledy pro následující měsíce. Není totiž mnoho důvodů předpokládat, že bychom byli v blízké době svědky zásadního obratu trendu a výrazně vyšších cen elektřiny na trhu,“ konstatuje Hatlapatka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Když to shrneme, tak současné ceny silové elektřiny by za jinak stejných podmínek, tedy za předpokladu stejné výše ostatních položek, z nichž se skládá cena elektřiny pro domácnosti, vedly k poklesu ceny pro domácnosti o nějakých sedm až osm procent, míní.

Podle analytika Fio banky Jana Rašky sice cena silové elektřiny na energetických burzách pokračovala loni v poklesu, což by se mohlo letos projevit zhruba v desetiprocentním poklesu její prodejní ceny, nicméně v konečné ceně pro domácnosti se to příliš neprojeví.

„A to i když došlo k přibližně tříprocentnímu navýšení regulované složky ceny elektřiny, kam se řadí zejména platby za distribuci a podpora obnovitelných zdrojů energie. Jelikož regulovaná složka ceny elektřiny dnes tvoří téměř 60 % konečné ceny, tak se domnívám, že letošní ceny elektřiny pro domácnosti se nebudou příliš lišit od těch loňských, případně mohou být jen mírně nižší v řádu nižších jednotek procent,“ vysvětluje Raška.

Analytik finančních trhů Next Finance Jiří Cihlář doplnil, že se dá každopáně skutečně očekávat, že burzovní cena elektřiny i plynu zůstane řadu měsíců velice nízká, protože celému trhu s energetickými komoditami udává směr levná ropa. „Její cena sice během posledního měsíce mírně vzrostla, stále je ale o zhruba 40 % níž než před rokem,“ říká.