České stavebnictví padá jako o závod, průmysl roste

Praha – Stavební výroba zrychlila propad. Za únor hlásí pokles o 16 procent, což je nejvyšší propad za téměř dva roky. Výstavbu podle statistiků omezilo mrazivé počasí. Průmyslová výroba v únoru meziročně zrychlila růst na 4,7 procenta po lednovém zvýšení o 3,1 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Analytici nicméně upozorňují, že ve zbytku roku se průmyslu vzhledem k vývoji v zahraničí tak vysoký růst udržet nejspíš nepodaří.

Stavebnictví zůstává v krizi a zlepšení je zřejmě v nedohlednu. Vydaných stavebních povolení totiž v únoru meziročně ubylo skoro o pět procent a jejich orientační hodnota propadla skoro o polovinu na 21 miliard korun. Zahájených bytů v únoru meziročně ubylo o 11,9 procenta na 1 845 jednotek. O více než 2 procenta bytů méně se také dostavělo, a to 2 091. Stavební odvětví opustilo skoto 5 procent zaměstnanců.

Propad stavebnictví v únoru zapříčinil nejen nižší zájem o nové bydlení a úbytek veřejných zakázek, podepsaly se na něm i mrazy. „Propad stavební produkce zčásti ovlivnily extrémně nízké teploty, které dočasně zastavily práce na některých stavbách,“ upozornili statistici.

I když mrazy už pominuly, na lepší časy se nicméně podle analytiků stavebnictví neblýská. „DPH půjde ještě nahoru a lidé nebudou mít u bytů na dražší výstavbu, protože reálné mzdy letos poklesnou. To se už zrcadlí i ve struktuře nově zahajovaných staveb,“ upozornil hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. „V žádném případě, to nebude o tom, že by se propad měl zastavit a mělo by se to obracet nahoru, to určitě v letošním roce nehrozí,“ potvrdil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Graf průmyslové výroby a stavební produkce v ČR
Zdroj: ČT24

Průmysl zatím jede

Naopak průmyslu se v únoru dařilo. „Je to pokračující zahraniční poptávkou. Daří se exportu, a tak se daří i českému průmyslu. Většina typů výroby, které se meziročně zvýšily, jde na export,“ vysvětlil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. K meziročnímu růstu nejvíce přispěla automobilová výroba, která si polepšila o 15,4 procenta. Výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla vzrostly o 7,8 procenta a výroba elektrických zařízení o 12 procent.

Nejvíce naopak meziročně klesla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, a to o 10,7 procenta. Výroba ostatních dopravních prostředků se snížila o 10,6 procenta. Tradičně se nedaří také odvětví textilu a odívání, za poslední měsíce hlásí statistici propad rovněž ve výrobě kovů a minerálních výrobků, tedy těch odvětví, která jsou navázána na stavebnictví.

Analytici: Je třeba počítat se zpomalením růstu průmyslu

Zatímco v únoru průmysl v úhrnu zabodoval, v dalších měsících už to tak podle analytiků být nemusí. „Český průmysl začíná v roce 2012 velmi dobře, ale není příliš pravděpodobné, že by podobným tempem rostl i po zbytek roku,“ varoval analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin

„Průmysl v letošním roce zdaleka nedosáhne téměř sedmiprocentního růstu, jako tomu bylo v loňském roce. Ale nejpesimističtější scénáře o propadu průmyslu v roce 2012 se zřejmě také nenaplní.“

Za růstem českého průmyslu podle Šimka stojí především zakázky ze zahraničí, tam ale příliš optimismu vidět není. Například německý průmysl už v únoru hlásil pokles, a to o 1,3 procenta.