Klaus: Euro je katastrofa

Paříž/Praha - Jednotná evropská měna je katastrofa a chybný projekt. V České republice není o vstupu do eurozóny naprosto žádná debata, a tak pro vstup nejsou ani žádné časové rozvrhy. V rozhovoru pro francouzskou zpravodajskou televizi France 24 to prohlásil český prezident Václav Klaus, podle něhož česká vláda odmítla fiskální pakt kvůli tomu, že pakt předává kontrolu nad rozpočtem do Bruselu. Klaus s France 24 mluvil v pondělí při návštěvě Paříže. Televize bude rozhovor vysílat v pátek.

Podle Klause podstatou nedávno schváleného paktu rozpočtové kázně není snižování rozpočtových schodků, ale přenesení odpovědnosti za rozpočet z jednotlivých zemí do Bruselu. „Pro nás je to naprosto nepřijatelné. Myšlenka přesunout to někam do Bruselu technokratům, byrokratům … nerozhodovat o rozpočtu v naší zemi je pro nás nepřijatelné,“ uvedl Klaus v souvislosti s paktem, k němuž se z členských zemí nepřipojily jen ČR a Británie.

Podle něj je limit tří procent rozpočtového schodku pro země eurozóny ještě příliš vysoký. „Naše zadlužení je nižší než průměr EU… takže říkat nám, abychom si dali veřejné finance do pořádku, není správné,“ pokračoval Klaus.

Klaus kritizoval euro i Schengen

Prezident rovněž připustil, že se Česku přijmout euro ani nechce. Pokud jde o datum vstupu do eurozóny, k němuž Českou republiku zavazuje vstupní smlouva, český prezident řekl, že o tom teď není v ČR naprosto žádná diskuse, a proto prý nejsou ani žádné časové rozvrhy.

Václav Klaus:

„Euro je katastrofa. Doufám, že i lidé ve Francii vědí, že euro je katastrofa… Byl to chybný projekt.“

Klaus se vyjádřil skepticky i o takzvaném schengenském prostoru volného pohybu osob. „Byl to další projekt, který vypadal velmi hezky… Někteří z nás ale vždy říkali, že jako všechno i Schengen má výhody i náklady… Vždy jsem si byl vědom, že Schengen má některá nebezpečí, která cítí země na jeho hranici víc, než třeba ČR, která je uvnitř, a problém imigrace není pro ni stejný jako pro Francii,“ dodal.

Diskuse se točí i kolem toho, zda Klaus Česko neizoloval

V pořadu předseda nadace Roberta Schumana Jean-Dominique Giuliani vyjádřil přesvědčení, že Klaus svými kroky, jako bylo váhání kolem podpisu Lisabonské smlouvy nebo odmítnutí fiskálního paktu, ČR v unii izoloval. Řekl, že solidarita v unii není jednostranná, a připomněl, že ČR za sedm let členství dostala 27 miliard eur.

Klaus na to reagoval tím, že je Giulianiho slovy šokován. Podle něj ČR nevstoupila do unie, aby dostala nějaké peníze, ale aby byla po pádu komunismu normální evropskou zemí a aby se mohla účastnit evropské integrace. Připustil, že ČR z členství „možná, možná“ měla prospěch. Řekl však, že to není možné kvantifikovat.