Sarkozy: Zmrazíme příspěvek EU a vyrovnaný rozpočet do roku 2016

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy chce v případě znovuzvolení usilovat o dosažení vyrovnaného rozpočtu v roce 2016, v létě předložit parlamentu návrh uzákoňující vyrovnaný rozpočet a návrh zmrazit francouzský příspěvek do rozpočtu Evropské unie. Prezident se dotkl téměř všech ekonomických oblastí - důchodů, zaměstnávání, podnikatelů i Evropské unie.

Sarkozy představil svůj ekonomický plán

V případě znovuzvolení se chce francouzský prezident soustředit prioritně na vyrovnaný rozpočet státu v roce 2016. Dosáhnout cíle chce ze tří čtvrtin rozpočtovými škrty, které mají dopadnout především na místní samosprávy.

Státní dluh a růst HDP Francie dle Sarkozyho

  • Státní dluh Francie letos dosáhne 89,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP).
  • Příští rok 89,4 procenta.
  • Pak by měl postupně klesat na 80,2 v roce 2017.
  • Letošní růst HDP o 0,7 procenta.
  • Růst 1,75 procenta v roce 2013.
  • Každý další rok od 2014 do 2017 po dvou procentech.

Sarkozy před několika měsíci odstoupil od záměru nechat schválit „zlaté pravidlo“ o vyrovnaném rozpočtu. Ke schválení je potřeba kvalifikované většiny poslanců obou komor, kterou Sarkozy nemá a levicová opozice je proti. Sarkozy se k zanesení do ústavy tohoto pravidla zavazujícího zemi k návratu k vyrovnanému rozpočtu zavázal podpisem rozpočtového paktu EU. Socialistický kandidát François Hollande chce rozpočtovou dohodu znovu otevřít a doplnit ji paktem o růstu.

François Hollande
Zdroj: ČT24

Sarkozy: Socialisté jako jediní nechtějí „zlaté pravidlo“

Sarkozy dnes kritizoval socialisty, kteří jsou podle něj jedinou politickou formací v Evropě, která není pro „zlaté pravidlo“. Přijali ho „všichni naši evropští partneři, levicoví i pravicoví,“ řekl o paktu, k němuž se nepřipojila ČR a Británie.

Prezident se dotkl téměř všech ekonomických oblastí

Důchodcům by měly chodit peníze ihned první den v měsíci, doteď to bylo den osmý. Sarkozy se dotkl všech oblastí, kterých se v ekonomice dotknout mohl a byl velmi konkrétní. Zdůraznil, že nezaměstnaní se budou muset povinně vzdělávat. Prezident si bude chtít posvítit i na ty, kteří budou vyvádět podniky mimo francouzské území, budou za to odvádět zvýšenou daň.

Konec s příspěvkem Francie do rozpočtu EU?

Francouzský prezident chce také usilovat o zmrazení francouzského příspěvku do rozpočtu unie v letech 2014 až 2020. To by prý vyneslo asi 600 milionů eur ročně. Francie nyní přispívá do pokladny EU ročně skoro 19 miliard eur, tedy nejvíce po Německu.

První kolo prezidentských voleb bude 22. dubna, druhé 6. května. V prvním kole za účasti všech kandidátů Sarkozy zvyšuje náskok na 28,5 procenta hlasů, Hollande má procent 26. Ve druhém kole, do kterého postupují dva nejúspěšnější kandidáti, má podle průzkumů navrch Hollande.

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)