Nový exekuční řád: Spojování exekucí a tvrdší postihy za chyby

Praha – Exekutoři by měli mít od léta těžší práci. Dlužníci by měli před provedením exekuce dostávat povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce by se také měly v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Počítá s tím novela exekučního řádu, kterou posvětil sněmovní ústavněprávní výbor. Pokud projde i všemi dalšími koly schvalovacího procesu, začnou nová pravidla platit od 1. června.

Česko zažilo loni exekuční boom – soudy jich nařídily přes 930 tisíc, což je meziročně o čtvrt milionu víc. A přibylo i excesů – proto je podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila čas na změnu pravidel.

Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti (ODS)

„Cílem bylo odstranit problémy, které se při výkonu exekucí v posledním roce ukázaly. Dochází k permanentnímu nárůstu exekucí, a proto je potřeba na určité problémy reagovat. Narůstá počet dlužníků a lidí, kteří nejsou schopni zaplatit, a proto dochází k určitému změkčení zákona.“

Nově by mělo lidem přibýt ještě jedno varování a možnost zaplacení před samotnou exekucí. Když už k ní dojde, celý průběh se bude nahrávat kvůli případným sporům a neoprávněně zabavené věci bude muset exekutor sám vrátit. Už dvě exekuce by také mělo být možné kvůli úspoře nákladů spojit do jedné. „Nová legislativa je jasná. Nebude na vůli exekutora, aby se rozhodl, zda sloučí, nebo nesloučí,“ konstatoval v rozhovoru pro ČT24 prezident exekutorské komory Jiří Prošek.

U nemovitostí krajů a obcí by se podle schváleného pozměňovacího návrhu nevyznačovalo v katastru, že čelí exekuci. Pozornost nedávno vyvolal případ, kdy se takové označení objevilo i u pražského Karlova mostu.

Za chyby exekutorů by měly následovat tvrdší tresty

Poslanci z výboru kývli rovněž na zpřísnění kárných postihů exekutorů a na omezení jejich cestovních nákladů. „Asi nejzajímavější samozřejmě je odvolání z exekutorského úřadu, nicméně pokud jde o peněžní sankce, která může být exekutorovi udělena, tak je to až pět milionů korun,“ uvedl člen výboru Pavel Staněk (ODS).

Rozhovor s Jiřím Proškem (zdroj: ČT24)

Řadu z podpořených změn navrhlo připojit do vlastní novely ministerstvo spravedlnosti. Původní předloha se týká mimo jiné omezení okruhu pohledávek, které bude možné získat z rozhodnutí soudu i soudního exekutora. Norma má za cíl zbavit soudy agendy, která je spíše formální. Soud by podle novely nadále rozhodoval pouze ve zvláštních případech. Patří k nim věci týkající se dětí nebo vykázání ze společného bytu či domu.

Změněna by měla být také právní úprava některých výkonů rozhodnutí, a to například u exekuce přikázáním pohledávky, kde by byla nově umožněna její dražba. Vydražit by bylo možné na základě předkládaného návrhu také podíl dlužníka ve společnosti či firmě, stejně tak jeho členská práva a povinnosti.