Klaus: Česko si nemůže dovolit nestabilitu, hovoří i o předčasných volbách

Praha - Problémem současného Česka je situace tzv. „dvoustátí.“ O dění v zemi se totiž rozhoduje na dvou místech, což vede k rozmazávání odpovědnosti. Stejný problém sužuje celou Evropskou unii. Na tom, co se děje uvnitř EU, máme majoritní podíl my, tedy občané jednotlivých členských zemí. Proto bychom měli být všichni aktivní, aby námi nikdo neovládal, řekl prezident Václav Klaus na Žofínském fóru, který se nevyhnul ani otázce týkající se vládní krize. Česko si podle něj nemůže dovolit v současné situaci další nestabilitu. Prezidenta Klause netěší hrozba pádu vlády. Vládní strany by měly dále jednat, pokud se nedohodnou, jsou řešením rychlé předčasné volby konané do července.

Česko si podle Klause nemůže dovolit prohlubovat nestabilitu země vládní krizí, zejména v současné ekonomicky složité době. Předvídat vývoj vládních jednání ale odmítl, nicméně hrozba pádu vlády ho netěší a staví se proti ní. „Ode mě jako od prezidenta republiky nikdo nemůže čekat, že bych se měl radovat z toho, že nám hrozí pád vlády nebo nějaká další krize.“

Strany by měly pokračovat v jednání o cestě z vládní krize. Pokud ale jejich rozhovory selžou, jsou řešením rychlé předčasné volby konané do července. Prezident dodal, že nechce přechodná řešení, jako je úřednická vláda. Klaus souhlasí s premiérem Petrem Nečasem v tom, že by politici měli ztišit silná slova a vážná jednání o dalším osudu vlády zahájit po Velikonocích. Rozhovory prý zatím nechce koordinovat a nechává je na premiérovi. ODS dává VV na jednání o budoucí podobě vlády týden, dohodu čeká v úterý. Nabídla revizi programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. Jinak bude ODS prosazovat předčasné volby.

„Rozumím premiérovi v tom, že by se měla stišit silná slova, a proto jeho nápad na zavedení vážnějších jednání po Velikonocí je rozumný,“ říká prezident.

Klaus: Buď dohoda, nebo okamžitě předčasné volby

„Vždy jsem pro nalezení nějaké dohody. Nicméně bych chtěl říci zcela jasně, že když ne nalezení dohody, tak pak předčasné volby, ale ne kdovíkdy, pak předčasné volby hned, pak předčasné volby co nejdříve, pak předčasné volby do léta,“ prohlásil Klaus a dodal, že pokud by se politické strany na předčasných volbách domluvily, jejich konání „ani na minutu neprodlouží“. „Buď se dohodnou, nebo předčasné volby okamžitě.“


Pozornosti Klause se dostalo i Řecku

Dle prezidenta bylo Řecko do evropské měnové unie lákáno a bylo tam i někým přijato. Stejně tak to bylo i s nepřiměřeně výhodnými půjčkami, které však Řecku někdo přichystal a nabídl. Vina na faktickém bankrotu Řeků je tudíž daleko složitější a rozloženější. Země byla v podstatě obětována a nikomu o ni nejde.

6 bodů, na které bychom se měli zaměřit, aby se nám žilo v Evropě lépe

  • Osvoboďme se od nedotknutelné doktríny sociálně-tržní ekonomiky, která je díky zvyšující se roli zelené ideologie čím dál tím víc ekonomicky neúnosná.
  • Netrpěliví politici svým překotným aktivismem vládní situaci zhoršují. Nechme trh fungovat.
  • Připravme radikální plán na snížení státních výdajů. Neřešme deficit zvyšováním daní, je to iracionální. Zásah musí směřovat do mandatorních výdajů, což potřebuje silnou vládu.
  • Zastavme nárůst zelené legislativy. Globální oteplování je nesmyslné.
  • Skončeme s regulací a standardizací evropského kontinentu. Začněme s decentralizací a deregulizací ekonomiky a celé společnosti.
  • Usilujme o návrat demokracie, jež může existovat pouze na úrovni státu, nikoli kontinentu.

„Radikální omezení úlohy státu na ekonomice. Stát vlastní, řídí, reguluje, povoluje, zakazuje - to vše je dobrým podhoubím pro vznik korupce. Není lepšího příkladu než systém evropských dotací,“ uzavřel Klaus svoji řeč.

Klaus zpochybnil i přístup k církevním restitucím

Klaus rovněž vidí „řadu otazníků“ u vládního návrhu na církevní restituce a klade si otázku, zda zvolený přístup je koncepčně správný princip. Vláda navrhla normu, podle níž má stát na základě dohody se 17 církvemi vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci. Církve též mají dostat zpět 56 procent majetku. Norma je ve sněmovně.