Sobotka navrhl, aby měli zdravotníci stejné platy ve státních i soukromých nemocnicích

Události: Požadavky na růst platů ve státní sféře (zdroj: ČT24)

Platy zdravotníků by měly i v příštím roce vzrůst minimálně o pět procent. České televizi to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zároveň chce srovnat odměňování zdravotníků v krajských, soukromých a státních nemocnicích. Ve státních zařízeních totiž dnes berou zdravotníci výrazně víc peněz než v těch ostatních. Koaliční strany i opozice s růstem platů souhlasí. K jejich sjednocení je ale většina stran skeptická.

Bude-li záměr růstu platů naplněn, lékařů z Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu se zvýšení určitě dotkne. Například lékař Jiří Šedo má základní plat 32 tisíc korun garantován státními tabulkami. Příští rok by mu tak měl vzrůst o dalších zhruba 1600 korun.

Naopak lékařka Kateřina Kůtová v chebské nemocnici tabulkový plat ani jistotu jeho růstu nemá. Na místní interní oddělení nastoupila v říjnu. Její základní mzda je 23,5 tisíce korun.

Jedna společná tabulka?

Zdravotnické odbory i lékařská komora by chtěly, aby všechny nemocnice platily zdravotníky podle jedné společné tabulky. A to bez ohledu na to, jestli je nemocnice státní nebo soukromá. A teď poprvé mají šanci uspět. Premiér chce, aby brali lékaři a sestry v různých typech nemocnic za stejnou práci srovnatelné platy.

Tím, že řada nemocnic má formu akciovek a vypadla z režimu zákona o platech, tak se nám nedaří - z pohledu vlády - zlepšovat odměňování lékařů a sester.
Bohuslav Sobotka

Šéf kabinetu proto zadal ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi, aby připravil konkrétní návrh. Ten připustil diskusi o jednotné tabulce pro všechny nemocnice.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek se domnívá, že nemá žádnou logiku, aby mzdy v regionálních nemocnicích byly o pět tisíc nižší, než jsou platy v nemocnicích fakultních. Za stejnou práci by měla být podle něho stejná odměna.

Srovnání platů ve zdravotnictví
Zdroj: ČT24

Proti sjednocování platů ve všech nemocnicích je však nejen část opozice, ale i koalice. Šéf sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO) tvrdí, že stát nemůže nařizovat nestátním zařízením, jakým způsobem budou odměňovat své zaměstnance.

Úvahy o tom, že dojde k nějakému sjednocení platů mezi veřejnoprávní a soukromou sférou, jsou podle mě zcela mimo realitu.
Leoš Heger
místopředseda TOP O9, exministr zdravotnictví

Konkrétní návrhy na možné sblížení platů ve státních a nestátních nemocnicích by měl mít ministr zdravotnictví hotové během jara. Definitivně bude vláda o růstu platů zdravotníků rozhodovat na podzim. 

Více chtějí také kultura, školství a policie

O zvýšení mezd se mluví i v dalších oblastech. Například Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) požaduje, aby se v příštím roce zvýšily platy pracovníků v kultuře minimálně o deset procent. Oznámil to její předseda Josef Středula, podporu má u ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) i zaměstnavatelů. Nedostatečným ohodnocením lidí pečujících o tuzemské umění se má zabývat březnová tripartita.

Hovoří se také o růstu mezd ve školství, které nyní patří k těm platově podprůměrným.  V mateřských školách berou učitelé průměrně 19 tisíc, na základních 22,5 tisíce a na středních něco přes 23 tisíc. Nejpozději příští rok by se mohly zvednout o deset procent. Prosazuje to šéfka resortu školství. Její návrh má sice podporu u ČSSD a KDU-ČSL, záležet ale bude na ministrovi financí. Účet za takové zvýšení je totiž 13 miliard korun. Přidat budou chtít i ostatní státní zaměstnanci. Policejní prezident už slíbil svým podřízeným, že mohou počítat minimálně s růstem platů o dvě procenta.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že je připraven jednat o všech požadavcích jednotlivých resortů. „Nicméně budu trvat na tom, aby byl rozpočet na rok 2017 sestaven s plánovaným deficitem 60 miliard korun,“ zdůraznil.