Bakalova éra v OKD: Triumfální začátek a neslavný závěr

„Rok 2004: vstoupil do OKD, rok 2016: odešel z OKD. Zisky významně převýšily nad ztrátami“. Tak jednoduše by mohl znít zápis v životopisu finančního investora a podnikatele Zdeňka Bakaly. Už samotný fakt, že oba zmíněné mezníky stále doprovází značný zájem horníků, politiků, médií i široké veřejnosti, však naznačuje, že nebude tak jednoduché tuto etapu uzavřít.

Koncem 90. let na sebe strhli pozornost podnikatelé  Viktor Koláček, Petr Otava a Jan Przybyla. Jejich společnost Karbon Invest v roce 1998 získala majoritní podíl v černouhelné společnosti OKD, která vlastnila doly na Ostravsku. Mohli se chlubit tituly novodobých uhlobaronů. Tento titul později získal i Zdeněk Bakala (55), ale dal mu ještě kontroverznější nádech. 

O šest let později, v září 2004, pak Grossova vláda v přímém prodeji přenechala Karbon Investu za 4,1 miliardy korun svoje akcie OKD, celkem 45,9 procenta. Ministrem financí zodpovědným za prodej akcií byl dnešní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). 

Samotná částka dodnes vyvolává spory. Podle některých názorů byla hodnota přes 10 miliard korun, podle jiných měl stát dostat aspoň 8 miliard. Ještě v současné době soud řeší, zda tehdejší znalecký posudek byl hrubě zkreslen. Obžaloba tvrdí, že státu tak vznikla škoda 5,7 miliardy korun.

Cesta z pozadí na výsluní

Z pozadí tuto velkou hru sledoval i Zdeněk Bakala. Málokdo tehdy věděl o jeho roli. Až později potvrdil, že se na privatizaci podílel už od začátku. V roce 2014 se svěřil MF DNES, že jeho role byla mnohem aktivnější, než se do té doby soudilo.

„Přišel za mnou Otava a řekl mi, že vykupují od státu minoritní podíl akcií a potřebují na to financování. Zeptal se mě: Můžeš nám pomoci? A já jsem začal pracovat na financování,“ vzpomínal pro list Bakala.

V průběhu jednání se podle něj ukázalo, že majitelé by rádi Karbon Invest prodali. „Neměli kapitál na to, aby do OKD investovali. Cena uhlí byla nízko. My jsme na to řekli - fajn, ale naše silná preference je, abyste nejdříve vykoupili státní podíl v OKD a pak nám to prodali celé. Takže jsem jim zprostředkoval financování a oni s jeho využitím vykoupili státní podíl,“ popsal MF DNES Bakala.

Majitelé Karbon Investu se svého podílu zřejmě chtěli zbavit i proto, že je vyšetřovala policie pro podezření z tunelování. Soud je však osvobodil. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Operace dokončena, jde se na burzu

První Bakalova hvězdná chvíle tak nastala v roce 2004, kdy oznámil, že ovládá OKD. Kromě dolů se dostal k balíku více než 40 tisíc bytů (později ve firmě RPG Byty), pozemků, administrativních budov a dalších nemovitostí. Nejhvězdnější chvíle však nastala o čtyři roky později. Společnost NWR, v níž měl finančník hlavní slovo, vstoupila na burzy cenných papírů v Londýně, Praze a Varšavě.

Vedoucími manažery emise a koordinátory pro nabídku drobným investorům v Česku byly Česká spořitelna a Patria Finance. Vedoucím manažerem emise v ČR byla Wood & Company. Odvedli dobrou práci. Zájemci se na cenné papíry doslova vrhli.

Odměna byla bohatá

 Bakala sám tak jako třetinový vlastník akcií NWR podle dřívějších informací ČT24 vydělal 41 miliard korun, dalších 17 miliard inkasoval na ziscích firmy.

Samotný začátek NWR na burze byl velmi úspěšný. Z počáteční hodnoty 425,8 korun za akcii začala stoupat, například za dva týdny byla ještě o více než 100 korun výš. Úspěšný příběh byl založen například na odhadovaných zásobách uhlí. Jejich výši firma postupně zvyšovala. 

Později však přišla nejdříve světová finanční a pak i ekonomická krize, později i krize těžebního průmyslu a propady cen uhlí. Zhoršovaly se hospodářské výsledky, kurz akcií se propadal.  Dnes je kolem 7 haléřů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Přetahovaná o byty

Souběžně s podnikáním NWR/OKD se odvíjel druhý příběh, neméně sledovaný - byty. Jejich nájemníci se odvolávali na Bakalův slib v privatizační smlouvě, že je budou moci přednostně získat za netržních podmínek, finančník svůj slib popíral. 

V roce 2014 se objevila zpráva, že byty mají přejít pod realitní společnost Domus, která se chystala vstoupit na amsterodamskou burzu. Očekávaný výnos měl činit podle médií až 7 miliard korun. Plán byl pozděj zrušen s odvoláním na nepříznivé podmínky na trhu. 

O rok později však bylo oficiálně oznámeno, že firmu RPG Byty má získat  mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital a byty bude vlastnit prostřednictvím své lucemburské firmy Fondy Bydleni 2 S.à r.l. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prodej bytů označil za velké morální i podnikatelské selhání podnikatele Bakaly, protože krok nebyl podle Sobotky v souladu se záměrem privatizační smlouvy OKD. Prodej kritizovali opoziční představitelé. Marně se mu snažilo zabránit Sdružení nájemníků OKDBYTY. 

Pan (Zdeněk) Bakala znovu porušil slib, že byty prodá nájemníkům za zvýhodněnou cenu.
Miloš Zeman

Antimonopolní úřad prodej schválil. Média však spekulovala, že jde o fiktivní prodej, a o tom, kdo je opravdu novým majitelem. Například podle serveru Echo24 je většinovým nabyvatelem velká americká investiční skupina Blackstone. 

Je to opravdu konec příběhu?

To už se blížil závěr Bakalovy uhelné kariéry. V roce 2015 a 2016 se už o OKD mluví jen v souvislosti s chystaným uzavřením dolu(ů), propouštěním a rozsáhlými protesty.

Koncem února 2016 pak bylo oznámeno, že se Bakala z NWR stahuje. Vyvolalo to úlevu i pochybnosti, zda tomu tak doopravdy bude. 

Představitelé Moravskoslezského kraje vnímají jeho odchod jako dobrou zprávu a šanci pro další jednání státu s firmou o budoucnosti těžby uhlí v kraji. Je to ale i útěk od zodpovědnosti, řekli agentuře ČTK.

Jestli tady někdo získal obrovské množství peněz a teď je potřeba pomoci, tak se neutíká, a firmě se pomůže, jednoduše řečeno.
Jaromír Pytlík
předseda Sdružení hornických odborů OKD

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly oznámení o změně akcionářské struktury NWR nemusí znamenat pro OKD vůbec nic. „Byl bych v hodnocení tohoto kroku opatrný. Není totiž jisté, že Bakala z firmy skutečně vycouvá. Pan Bakala by hlavně měl do firmy vrátit miliardy, které z ní vybral,“ řekl Středula.

Když odchod nabízí šanci

Pro karvinského primátora Tomáše Hanzela je Bakalův odchod dobrou zprávou. „Konečně bude jasné, s kým se jedná o útlumu těžby. Doufám, že se i vláda konečně chopí téhle příležitosti a uskuteční se to, po čem my léta voláme,“ řekl Hanzel. Představitelé kraje chtějí, aby útlum těžby byl řízený a postupný, spojený s rekvalifikacemi a nabídkou nových pracovních míst tak, aby se minimalizovaly sociální problémy.

„Pokud odchod (Bakaly a Kadase) znamená zprůhlednění vlastnické struktury a zefektivnění komunikace s vládou směrem k řešení situace v OKD a dopadům na region, tak je to pro region dobrá zpráva. Stále si však myslím, že by pan Bakala měl nést zodpovědnost za vývoj v OKD,“ uvedl vládní zmocněnec Jiří Cienciala.

Zájmy Bakaly jsou velmi široké

Ačkoliv těžební podnikání je nejznámější aktivitou Bakaly, zdaleka nejde o jedinou oblast, o kterou se finančník zabývá. Od srpna 2008 vlastní většinový podíl ve vydavatelství Economia, které vydává  například Hospodářské noviny, Ekonom či Respekt (ten ovládá už od roku 2006). V roce 2013 koupil Bakala internetovou společnost Centrum Holdings. Mimo jiné vlastní také profesionální cyklistickou stáj Etixx-Quick Step (dříve Omega Pharma-Quick Step). Bakala také podporuje vývoj některých počítačových her, například celosvětově očekávané Kingdom Come: Deliverance.  Tu připravuje české studio Warhorse, v němž má finančník 70 procent. 

Správou aktiv Zdeňka a Michaely Bakalových v Česku se zabývá společnost BM Management. Finančník a jeho manželka se věnují firmám, které podnikají například v realitách či s luxusním zbožím (prodejny v Pařížské ulici v Praze). 

Americký časopis Forbes Bakalu několikrát umístil na žebříček nejbohatších lidí světa s odhadovaným majetkem přes miliardu dolarů. Loni z žebříčku vypadl.