Evropská komise: roaming musí zlevnit

Brusel - Od 1. července mají klesnout maximální ceny za využívání mobilních telefonů v zahraničí, navíc snižovat se budou i v dalších letech. S nižšími cenami počítá dnes oznámená předběžná dohoda zemí EU, Evropské komise a europoslanců, kteří se shodli na nových pravidlech týkajících se roamingu.

Za volání v zahraničí se bude v EU od 1. července platit maloobchodně maximálně 29 eurocentů (7,1 koruny) za minutu (bez daně), zatímco nyní je to 35 eurocentů (8,9 koruny). Od července 2013 to bude 24 eurocentů (5,9 koruny) a od července 2014 jen 19 eurocentů (4,7 koruny).

Ceny SMS zpráv mají postupně klesnout z nynějších 11 eurocentů na šest (z 2,7 koruny na 1,5 koruny) a u přijatých hovorů v zahraničí z 11 eurocentů na pět (z 2,7 koruny na 1,2 koruny). U dat, která se v zahraničí nyní mohou hodně prodražit kvůli chybějícím cenovým stropům, by se od července mělo platit maximálně 70 eurocentů (17,2 koruny) a o dva roky později 20 eurocentů (4,9 koruny).

Nová pravidla by mohla platit od července

Očekává se, že Evropský parlament by měl schválit nová pravidla na květnovém zasedání a Rada EU zastupující členské země by ho měla následovat v červnu. Platit by pak začala od července.

„I po zlevnění, které je naplánováno na následující tři roky, budou pro operátory roamingové služby nadále velmi lukrativní,“ říká Jan Matura, šéfredaktor Mobil.cz.

Telefonování
Zdroj: ČT24

„Spotřebitelé jsou už znechucení tím, že jsou bráni na hůl vysokými poplatky za roaming,“ prohlásila dnes eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová. „Nová roamingová dohoda nám dává dlouhodobé strukturální řešení s nižšími cenami, větším výběrem a novým chytrým přístupem pro data a internetové vyhledávání,“ dodala.

Evropané si podle nových pravidel budou moci také od července 2014 vybrat poskytovatele roamingových služeb, který bude jiný než ten, jehož služeb využívají doma. Stále však budou moci využívat stejného telefonního čísla.