Kybernetická kriminalita: Milion obětí denně

Brusel - Každý den se více než jeden milion lidí stane obětí kybernetické kriminality. Může jí být e-mail, ve kterém se žádá zveřejnění osobních údajů, čísla karet, nabídky loterií. Tento způsob porušování zákona není tak viditelný, ale je na vzestupu. Pachatelé kradou hesla, dostávají se do smartphonů, do účtů na sociálních sítích. Údaje o kartách se prodávají na černém trhu za velké částky. EU chce zřídit středisko, které by se specializovalo na eliminaci tohoto společenského problému. Sídlit by mělo v nizozemském Haagu v rámci unijní policejní centrály Europol. Fungovat by mohlo od ledna příštího roku.

Na facebooku se každý den zablokuje až 600 tisíc účtů kvůli kybernetickému útoku. V roce 2011 byly tímto problémem postiženy miliony počítačů. Největším problémem je šíření strachu, není důvěra v internet, lidé mají strach na internetu svá hesla zadávat a zveřejňovat jakékoli informace.

„Málokdo si dokáže představit, co se stane, když se i malá část informačního systému státu zhroutí,“ říká Aleš Špidla, odborník na kybernetickou bezpečnost.

Co chystá EU

Cecilia Malmströmová, eurokomisařka pro vnitřní záležitosti:

„Nemůžeme nechat kybernetické zločince narušit naše digitální životy.“

Evropská unie se snaží sehnat největší specialisty na IT technologie, kteří by se kybernetickou kriminalitou zabývali. Mělo by být založeno středisko, které bude experty sdružovat a podílet se na vyšetřování. Možnost spolupracovat s ním by měly mít všechny členské státy EU. V hledáčku bude především podezřelá sázková činnost na internetu, průniky na sociální sítě a zneužívání osobních údajů. Důraz bude kladen na organizované skupiny hackerů, nikoliv na jednotlivce.