Google může poslouchat telefonní hovory kvůli reklamě

Praha – Společnost Google si nechala patentovat nový program, který umožní odposlouchávat pozadí telefonních hovorů. Podle zjištěných informací pak pošle volajícímu odpovídající reklamní nabídku. Například v dešti navrhne, kde je možné koupit si deštník. Novinka má ale i řadu odpůrců, hlavně mezi ochránci soukromí.

Google už dnes dokáže posílat do telefonů reklamu podle polohy. Nově by se mohly bannery na displeji měnit i podle toho, co se zrovna děje před objektivem fotoaparátu, telefonu nebo tabletu.

Samotné patentování technologie ale neznamená, že ji Google na sto procent spustí. „Patentujeme si nápady našich zaměstnanců. Některé z nich se nakonec do praxe dostanou a některé ne,“ uvedl Google v oficiálním prohlášení. Prozatím prý nemá s licencí žádné konkrétní plány.

Patent také počítá s tím, že funkci půjde pozastavit nebo úplně vypnout. Především ale bude potřebovat připojení na internet.

Organizace, které se zabývají ochranou soukromí, nicméně v tomto softwaru vidí nebezpečný precedens. „Tohle je způsob, jak změnit vaše přístroje na osobní sledovací zařízení,“ upozorňuje Gus Hostin z Privacy International. Dalším krokem by podle odpůrců nového patentu mohlo být osazování mobilních telefonů senzory. Ty by měly zaznamenávat data jako teplota, vlhkost, světelné podmínky. Na základě těchto údajů by pak systém nabízel odpovídající reklamu.