Přestane se vyplácet šetřit elektřinou? Na ERÚ zamířily tisíce připomínek

Události ČT: ERÚ dostal tisíce připomínek kvůli novým tarifům (zdroj: ČT24)

Platby za elektřinu by se neměly tolik lišit, ať už lidé budou šetřit, nebo ne. Od příštího roku by se totiž na fakturách spíš než samotná spotřeba měla projevit velikost jističů. Kvůli plánovaným změnám posílají lidé připomínky Energetickému regulačnímu úřadu. Zatím jich dorazilo třináct tisíc. Pokud bude pochybností hodně, může se nastavení tarifů ještě změnit nebo odsunout.

Za elektřinu by se mělo od příštího roku platit hlavně podle velikosti jističe – čím větší, tím víc peněz. Vzroste tedy paušální částka a méně se bude platit za skutečně spotřebovanou energii. „Bude se platit poplatek za to, jak síť každý využívá. Využívá ji podle toho, jak má nastavenou kapacitu připojení, a to je jistič,“ vysvětluje předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Platby vzrostou hlavně domácnostem s nízkou a průměrnou spotřebou. V případě bytu s běžným jističem a odběrem 2500 kilowatthodin by roční platba vzrostla o tři sta korun. Naopak za dům, který ročně spotřebuje tři tisíce kilowatthodin, by lidé zaplatili o patnáct set korun méně.

Jak se změní platba za elektřinu
Zdroj: ČT24

„Přestává se vyplácet pořizovat si úsporné spotřebiče, přestává se vyplácet elektřinou šetřit a přestává se vyplácet pořizovat si na střechu několik málo panelů,“ poukazuje energetický expert Hnutí DUHA Martin Mikeska.

Plánované tarify se ještě mohou změnit

Energetický regulační úřad nicméně slibuje, že vytvoří i levný tarif pro důchodce a sociálně slabší. Připomínky k chystaným pravidlům bude sbírat do poloviny roku.

„Pro nás jsou důležité připomínky, kdy si lidé skutečně spočítají svoji spotřebu,“ uvedl mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. „Například nám sdělí, proč si nemohou snížit jistič nebo proč si myslí, že v jejich konkrétním případě nové tarify nejsou nastaveny správně,“ dodal.

I v souvislosti s jednáním hospodářského výboru sněmovny Vitásková potvrdila, že není možné změnu tarifů provést, pokud by to mělo poškodit zákazníky. Důvodem pro změnu je však používání obnovitelných zdrojů, vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „Na to potřebujeme daleko komplikovanější síť. Když je 35 tisíc dodavatelů do energetické sítě a bude jich ještě více, protože se budou budovat další panely na rodinných domcích, tak to něco stojí a někdo to musí zaplatit,“ podotknul ministr.

Mládek: Používání obnovitelných zdrojů vyžaduje komplikovanější síť, někdo to musí zaplatit (zdroj: ČT24)