Vychází valorizace důchodů příliš nízko? Vláda chce mít možnost zvýšit penze

Návrh, který má vládě umožnit zvyšovat penze víc, pokud by valorizace podle pravidel zákona měla být hodně nízká, míří do sněmovny. Kabinet by tak získal možnost ročně zvedat důchody až o 1,7 procenta. Penzisté by vyšší částku dostávali vždy od ledna jako dosud.

Podle autorů návrhu by si zvýšení penzí o 1,7 procenta vyžádalo další výdaje ve výši 0,3 procenta HDP. V loňských hodnotách to odpovídá zhruba 14 miliardám korun. Změna valorizace by se neměla týkat jen penzí, ale i příplatků k důchodu.

Zákon by měl podle plánu začít platit v srpnu, aby se podle něj mohlo postupovat už pro příští rok. Na úpravě pravidel valorizace se dohodla v prosinci koalice. 

Čtyřicet korun nestačí

Podle zákona se důchody v Česku zvyšují vždy na začátku roku, a to o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Tyto ukazatele za poslední období byly nízké, takže penze letos rostly jen o 40 korun. Vláda kvůli tomu pak navrhla dát důchodcům příspěvek 1000 korun, sněmovna schválila nakonec 1200 korun. Penzisté je dostávají teď v únoru. Pokud by kabinet přidal o 1,7 procenta, odpovídalo by to částce skoro 200 korun.

Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí by vláda ale nejspíš po opatření do roku 2020 sáhnout nemusela. Důchody by se měly díky růstu výdělků zvedat asi o 200 až 300 korun, uvedl resort v podkladech pro vládu. 

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) řekla, že změna má předejít zdlouhavým jednáním o zvyšování důchodů ve Sněmovně. Zdůraznila, že návrh se pouze vrací k praxi, která už fungovala. 

Centrální banka nesouhlasí

Zásadně proti návrhu se postavila Česká národní banka. Podle ní nynější pravidla odrážejí růst životních nákladů i vývoj ekonomiky. Nepovažuje za vhodné, aby o tak velké sumě rozhodovala sama vláda „diskrecí“.

Vláda už dřív možnost schválit i vyšší než zákonnou valorizaci měla. Novela to ale před pár lety zrušila. Zákonodárci to zdůvodňovali třeba tím, že by kabinet neměl mít šanci před volbami přidávat víc, a tak si „kupovat hlasy“.

Chalánková: Vláda se vystavuje pokušení (zdroj: ČT24)

Členka výboru pro sociální politiku Jitka Chalánková (TOP 09) se domnívá, že „vláda si uzurpuje pravomoc, kterou se vyhýbá schválení parlamentem“.  Kabinet se podle ní vystavuje pokušení „koupit si voliče“ před volbami, což se podle poslankyně děje i v dalších evropských státech. Chalánková zdůraznila, že důchodovou oblast je nutno řešit i s výhledem na další generace, které půjdou do penze třeba za 20 let.  Není proti tomu, aby se na současné prosperitě podíleli i důchodci, ale neměla by o tom rozhodovat vláda, ale parlament. 

Opoziční ODS považuje opatření, které prosazuje Sobotkův kabinet, za populistické. O zvýšení důchodů by měli podle ní rozhodovat zákonodárci. 

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek soudí, že pokud by kabinet přikročil k vyšší než zákonné valorizaci několik let po sobě, mohlo by to rozvrátit veřejné finance.

  • Starobní důchod pobíralo koncem loňského září 2,37 milionu žen a mužů.
  • V průměru dostávali 11 334 korun.
  • Důchodový účet skončil loni se schodkem 33,6 miliardy korun. Na penze se vyplatilo 385,5 miliardy a vybralo 351,9 miliardy korun.