Nové iPady vstoupily na český trh, leckde se vyprodaly už dopoledne

Praha – V Česku se ode dneška začala prodávat třetí generace tabletu iPad. Společnost Apple ho začala nabízet v prvních jedenácti zemích už minulý pátek. Jen do pondělka prodala tři miliony zařízení, to přestavuje dosud nejrychlejší start prodeje iPadů. Apple při první várce nových modelů už tradičně poskytl pouze omezený počet kusů, před pražskými specializovanými obchody tak ráno čekaly řádově desítky lidí. Mnohdy se vyprodaly už během dopoledne.

Mezi vybavení nového modelu patří procesor s výkonnějším grafickým čipem, displej s větším rozlišením a lepší fotoaparát, který umožňuje natáčení videí v HD kvalitě. Zařízení podporuje i LTE sítě, které umožňují vysokorychlostní datové přenosy. V České republice ale zatím nejsou.

Mezi vybavení nového modelu patří procesor s výkonnějším grafickým čipem, displej s větším rozlišením a lepší fotoaparát, který umožňuje natáčení videí v HD kvalitě. „Rozlišení displeje je čtyřnásobné, respektivě je tam čtyřnásobný počet pixelů, je to výrazně větší rozlišení než má full HD televize,“ uvedl redaktor serveru Technet.cz Pavel Kasík. Zařízení podporuje i LTE sítě, které umožňují vysokorychlostní datové přenosy. V České republice ale zatím nejsou.

„Někteří uživatelé tabletu si stěžují na to, že nový iPad se v některých částech přehřívá. Apple ale tvrdí, že zařízení splňuje technické specifikace. Kapacita baterie zařízení je téměř dvojnásobná oproti předchozímu modelu, výdrž se o hodinu snížila. Déle přitom trvá, než se iPad nabije,“ podotkl Martin Vyleťal, redaktor, Lupa.cz. Podle jeho slov u nás ale o nový model bude velký zájem, Apple má prý v České republice relativně silné postavení.

Už od čtvrté hodiny ranní stál David Sommer se synem před prodejnou u pražského Jungmannova náměstí, kde se začala od 10 hodin prodávat nová verze iPadu. Podobně jako další nadšení fanoušci Applu se nejvíce těšil na nový displej tabletu s vysokým rozlišením. „Jsme pro Apple zapálení. Na poslední iPod jsme čekali ve frontě dvanáct hodin,“ řekl reportérovi iHNed.cz Sommer.

Před prodejnou na Václavském náměstí se pár hodin před začátkem prodeje nových tabletů vytvořila fronta asi pětadvaceti lidí. Původní počet sedmi zákazníků, kteří tam stáli krátce po osmé, se o hodinu později zdvojnásobil.