Společenství vlastníků neostrouhá – za prodej bytu dlužníka dostane část peněz

Události: Společenství vlastníků dostane část peněz z prodeje bytu dlužníka (zdroj: ČT24)

Stačí jeden neplatič a společenství vlastníků bytů se může potýkat s poměrně velkými problémy – jeho dluhy nakonec platí ostatní majitelé bytů. Změnit by to mohl materiál, který předkládá skupina poslanců. Ti navrhují, aby se pro společenství vlastníků zavedlo přednostní zástavní právo při prodeji bytu dlužníka – tedy aby část sumy z prodeje bytu pokryla jeho dluhy.

Za nezaplacené zálohy na vodu, teplo a energie dluh 100 tisíc, který navíc každým dnem narůstá, protože celá věc je v současnosti u soudu - taková je situace v jednom z domů na plzeňském sídlišti, kde společenství vlastníků bojuje s jedním neplatičem.

Nejde ale v žádném případě o ojedinělý příběh. Situací, kdy majitel bytu neplatí například zálohy za energie a jeho dluhy pak sousedé platí ze společného fondu oprav, je celá řada. 

Přednost nebude mít banka, ale sousedé

Řešením takových situací má být nucený prodej bytu v insolvenčním nebo exekučním řízení. Háček je ale v tom, že peníze dostane hlavně banka, u které má dlužník úvěr. To chtějí poslanci změnit a přesunout přednostní právo právě na společenství vlastníků. 

„My navrhujeme, aby mělo společenství možnost získat přednostní uspokojení až do výše 15 procent ceny toho konkrétního bytu,“ uvedl poslanec za sociální demokraty Jeroným Tejc.

V těch oblastech, kde jsou ceny bytů pod milion, někde i pod půl milionu, tak samozřejmě ani toto nemusí stačit. I to je ale lepší než nic.
Jiří Bárta
předseda Svazu českých a moravských bytových družstev

Poslanci hodlají novelu předložit na vládě v průběhu letošního jara a podporu mají i ze strany ministerstva spravedlnosti. „Považujeme to za rozumnou variantu, to znamená variantu, která nepoškodí ostatní prioritní věřitele,“ dodává náměstek ministerstva Michal Franěk.