Vrásky motoristům už nedělá jen tankování, ale i dražší letní gumy

Praha - Řidiče bez letních pneumatik čeká pro letošek nepříjemné překvapení, za obutí svých vozů si totiž oproti loňsku připlatí, a to až o deset procent. Stejně jako loni je však i problém gumy vůbec sehnat. Teplota by už neměla klesat pod deset stupňů, dá se tedy očekávát, že v pneuservisech budou mít brzy napilno.

Někteří prodejci zdražili již na přelomu roku a další zvyšování cen neplánují, ti ostatní ceny co nevidět upraví. Na zlevnění by motoristé čekali marně.

„Ceníky pro letní sezonu 2012 ukázaly, že v průměru žádný z výrobců nepřikročil ke zlevňování,“ říká Vojtěch Schwangmaier, pneumatiky.cz.

Pneumatiky jsou stejné, jen ta cena je jiná

Stejný rozměr a stejný vzorek. Liší se jen cena. Komplet čtyř letních pneumatik je tak hned na začátku jarní motoristické sezony o 1 320 korun dražší než loni. A zdražilo i obutí větších vozů. Důvodem je především dražší ropa a s ní spojené náklady na dopravu.

Kdo nechce přezout, nemusí

Povinnost přezouvat na letní pneumatiky řidiči nemají. Na zimních se může jezdit celý rok, počítat se ale musí s vyšší spotřebou auta a větším opotřebením. Po zdražení benzinu o víc než dvě koruny za rok je vyšší cena obutí dalším hřebíčkem do rakve.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)