Doručovací společnost UPS převezme TNT Express, posílí pozici v Evropě

Atlanta - Americká doručovací firma UPS převezme nizozemského konkurenta TNT Express. Jde o největší transakci v historii UPS. Obchod v přepočtu za 130 miliard korun má americké firmě pomoci zvýšit podíl na evropském trhu. Sloučením by mohly obě firmy ušetřit zhruba půl miliardy eur. Tržby by se měly zvýšit na 45 miliard. Transakci musí ještě schválit úřady.

UPS je největší přepravce zásilek na světě, především díky silné pozici na americkém trhu. V Evropě se mu ale zatím příliš nedaří kvůli silné konkurenci německé DHL. Boj o balíkový byznys má zvrátit převzetí nizozemské TNT, která drží v Evropě druhou pozici.

Reakce společností

„Výkonná a dozorčí rada naši nabídku podporují. Jde o velký okamžik pro obě společnosti, náš průmysl i miliony zákazníků po celém světě,“ tvrdí Scott Davis, generální ředitel UPS.

„Dnešek je těžký den, protože naše společnost hodně dokázala a bylo těžké odsouhlasit to, že nás někdo převezme. Na druhou stranu dnešek je i velký den. Protože se staneme globálním lídrem,“ říká Marie-Chistine Lombardová, generální ředitelka TNT Express.

UPS věří, že povolení nebude problém. Podle analytiků bude ale získání souhlasu s transakcí možná vyžadovat prodej některých aktivit.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)